Hezbollah elleni pakkot kapott a libanoni hadsereg

Négymilliárd forint értékben adott katonai eszközöket az Egyesült Államok a libanoni hadseregnek, hogy tartani tudják a lépést az Irán által támogatott Hezbollah terrorszervezettel. Az elmúlt 14 évben Washington már 500 milliárd forintnyi összeget költött a libanoni hadsereg fejlesztésére – írja az i24 News.

Rádiókat, éjjellátó eszközöket és több más katonai felszerelést kapott a libanoni hadsereg az Egyesült Államok kormányától a haderejének fejlesztésére.

Washingtonnak az a célja a támogatással, hogy ellensúlyozni tudja az Irán által támogatott Hezbollah terjeszkedését.

Ebben a hónapban már kaptak egy 3 milliárd forint értékű csomagot, amelyben drónok és egyéb pilóta nélküli repülők voltak.

Februárban egy csaknem 5 milliárdos csomagot kaptak, amelyben lézeres irányzékkal szerelt rakéták voltak. Libanoni tisztviselők akkor azt mondták, hogy a támogatás jó példája Washington elkötelezettségére, hogy fejlessze a libanoni hadsereget.

Tavaly júniusban egy egész vadászgépflottát kaptak Washingtontól.

Több mint ezer Hezbollah harcos esett el Szíriában

Legkevesebb 1139 Hezbollah terrorista halt meg 2011 óta Szíriában egy izraeli kutatóintézet, az ITIC felmérése szerint.

2005 óta az Egyesült Államok csaknem 500 milliárd forint értékben támogatta a libanoni hadsereget, amely Washington szerint az egyetlen törvényes védelem a Hezbollah politikai és katonai szárnyának növekvő befolyása ellen.