Egyre nagyobb a káosz, egyre több a menekült Líbiában

Már több mint 18 ezren kényszerültek otthonaik elhagyására a rivális frakciók Tripoliért folytatott fegyveres harcainak a következtében – mondta New Yorkban Stéphane Dujarric, az ENSZ-főtitkár szóvivője a Nemzetközi Migrációs Szervezet (IOM) jelentésére hivatkozva.

Az IOM szerint már 146-an vesztették életüket – köztük 13 civil – azóta, hogy a Líbia keleti és déli részét ellenőrzése alatt tartó Halífa Haftar tábornok csapatai két hete offenzívát indítottak az ország nyugati része ellen, amely a nemzetközileg elismert egységkormány irányítása alatt áll.

Dujarric hozzátette, hogy körülbelül 3 ezer menekült rekedt a válsággócok területén vagy mellettük lévő gyűjtőtáborokban.

Líbia miniszterelnöke szerint 800 ezer migráns indulhat el Európa felé

A líbiai nemzeti egységkormány vezetője az olasz kormányhoz és az Európai Unióhoz intézett felhívást.

Haftar csapatai április 5-én indítottak offenzívát Tripoli ellen. A tábornok ezt azzal indokolta, hogy meg kell tisztítani az országot az egységkormány által szerinte hallgatólagosan támogatott terroristáktól és zsoldosoktól, ellenfelei szerint azonban a tábornok igazi célja az egész országra kiterjedő katonai diktatúra bevezetése.

Líbia Moammer Kadhafi akkori vezető 2011-es megbuktatása és meggyilkolása után gyakorlatilag teljes káoszba süllyedt, és az ország területének jelentős részét egymással vetélkedő milíciák igyekeznek minél nagyobb arányban ellenőrzésük alá vonni. A nemzetközi közösség most attól tart, hogy az offenzíva csupán súlyosbítani fogja a válságot.

„Harag Vulkánja”: Líbia megint a polgárháború szélén?

Az ország teljes káoszba süllyedt. A nemzetközi közösség attól tart, hogy Haftár offenzívája még jobban súlyosbítani fogja a válságot.