Líbia miniszterelnöke szerint 800 ezer migráns indulhat el Európa felé

Matteo Salvini olasz belügyminiszter még vasárnap bejelentette, hogy tovább szigorítja az olaszországi tengerek, valamint a légtér lezárását.

Fájez esz-Szarrádzs, a líbiai nemzeti egységkormány vezetője az olasz kormányhoz és az Európai Unióhoz intézett felhívást Halífa Haftár tábornok megállítására, akit „árulónak” nevezett — írta az MTI. A líbiai miniszterelnök arra figyelmeztetett: a hazájában kialakult súlyos konfliktushelyzet ahhoz vezethet, hogy hamarosan 800 ezer migráns indulhat el Líbiából Olaszország, illetve Európa irányába.

A La Repubblica olasz napilap internetes oldalán közölt interjúrészletben kijelentette, hogy a Halífa Haftár indította agresszió „rákos fertőzésként terjedhet el az egész földközi-térségben”. Ezért az ENSZ támogatta líbiai nemzeti egységkormány vezetője Róma és az EU egységes fellépését szorgalmazta Haftar tábornok „háborújának” megállítására.

Hozzátette, hogy számára nem elképzelhető semmilyen tűzszüneti megállapodás Haftar tábornokkal. Az egyetlen megoldás Haftár visszavonulása — jelentette ki Fájez esz-Szarrádzs a larepubblica.it portálon megjelent interjúrészletben, amelynek teljes változata kedden jelenik meg az olasz sajtóban.

Rómában hétfőn tárgyalások kezdődtek a líbiai válság kezeléséről: Mohammed bin Abdurrahman asz-Száni katari külügyminisztert elsőként olasz kollegája Enzo Moavero Milanesi fogadta, majd Giuseppe Conte olasz miniszterelnök. Az olasz fővárosban tartózkodik Ahmed Majtik, a líbiai nemzeti egységkormány miniszterelnök-helyettese is.

Olasz titkosszolgálati források szerint a líbiai harcok hatására első hullámban mintegy 6 ezer ember indulhatna el Líbiából. Az esetlegesen Líbiából újrainduló migráció kérdése megosztja az olasz kormányt.

Matteo Salvini olasz belügyminiszter még vasárnap bejelentette, hogy új migrációs intézkedést vezet be, amely tovább szigorítja az olaszországi tengerek, valamint a légtér lezárását az esetleges migránscsoportok előtt. Salvini továbbá kijelentette,

„az olasz vizek és egek csak azok előtt vannak nyitva, akiknek ehhez joga van, a külföldieket a lehetséges korlátok közt kell befogadni, de ezek a korlátokat (Olaszországban) már túlléptük”.

Salvini hangsúlyozta, hogy amíg ő az olasz belügyminiszter, az olaszországi kikötők zárva maradnak.