Trump szerint Izraelnek immunitást kell élveznie a Nemzetközi Büntetőbíróság eljárásaival szemben

Pénteken tett nyilatkozatában Donald Trump elnök győzelmet hirdetett, miután a Nemzetközi Büntetőbíróság (ICC) bejelentette, nem fog nyomozni Amerika afganisztáni akcióival kapcsolatban, majd hozzátette, a zsidó állam is hasonló eljárást érdemel, mivel egyikük sem tagja a szervezetnek. 

„Az ICC megalakulása óta az Egyesült Államok folyamatosan megtagadta, hogy csatlakozzon a bírósághoz annak széleskörű, elszámoltathatatlan vádemelési hatóköre miatt; amiatt a veszély miatt, amit Amerika nemzeti szuverenitására jelent; illetve más hiányosságokkal kapcsolatban, melyek jogellenessé teszik azt.”

— jelentette be a Fehér Ház az elnök álláspontját az ügyben.

„Bármely olyan kísérlet, ami amerikai, izraeli, vagy más szövetséges állam állományát kívánja megvádolni, gyors és erőteljes választ fog kapni.”

Ez már a második alkalom, hogy a Trump kormány kiterjesztette Izraelre fogadalmát, hogy megvédi szövetségeseit a bíróságtól. Múlt hónapban Mike Pompeo kijelentette, hogy azokat az ICC tisztviselőket, akik amerikaiak vagy izraeliek ellen járnak el, nem fogják beengedni az országba.

A Nemzetközi Büntetőbíróság többek között arról híres, hogy a Palesztin Hatóság kérésére mérlegeli, nyomozást indítson-e izraeliek ellen esetleges háborús bűnökkel kapcsolatban. Az Egyesült Államokhoz hasonlóan, Izrael nem tagja a bíróságnak, és így állampolgárai ellen csak akkor járhat el az ICC, ha annak tagországaihoz tartoznak.