Összeesküvés miatt vádat emeltek Julian Assange ellen az USA-ban

A sajtó értesülései szerint Assange tegnapi letartóztatására Londonban amerikai kérésre került sor.

Az Egyesült Államokban számítógépes behatolás érdekében elkövetett összeesküvés miatt vádat emeltek Julian Assange, a WikiLeaks alapítója ellen — jelentette be közleményében az amerikai igazságügyi minisztérium.

A tárca közlése szerint a 47 éves Assange csütörtöki letartóztatására Londonban amerikai kérésre, az Egyesült Államok és az Egyesült Királyság között érvényben lévő kiadatási egyezmény értelmében került sor.

Őrizetbe vették Londonban Julian Assange-t

A WikiLeaks alapítóját azután tartóztatták le, hogy az ecuadori kormány visszavonta a korábban számára megadott menedékjogot.

Washington az Egyesült Államok történetének egyik legnagyobb számítógépes támadásával vádolta meg a WikiLeaks nevű portál alapítóját, aki 2010-ben az amerikai kormányzati számítógéprendszerről több százezer titkosított információt — köztük az afganisztáni és az iraki háborúval kapcsolatos dokumentumokat — szivárogtatott ki. Ebben az amerikai hadsereg volt hírszerzési elemzőjével, Chelsea Manninggel működött együtt — írta az MTI.

Az igazságügyi minisztérium szerint Manningnek hírszerzési elemzőként hozzáférése volt a számítógépes rendszerhez, letöltötte a titkosított információkat, és továbbította a WikiLeakshez. Assange nemcsak fogadta az információkat, hanem „aktívan bátorította Manninget további információk küldésére”.

Ennek alátámasztására közleményében a minisztérium idézett is egy üzenetváltást Assange és Manning között. Ebben Manning közli a WikiLeaks működtetőjével, hogy a letöltött dokumentumokkal a maga részéről befejezte az adatlopást, mire Assange azzal válaszolt, hogy tapasztalatai szerint „a kíváncsi szem soha nem lakik jól”.

Ha bűnösnek találják, Julian Assange öt évig terjedő börtönbüntetésre számíthat.

— írta az Arutz7.

Az előző amerikai elnök, Barack Obama kormányzata nem indított eljárást a WikiLeaks ellen, mert megítélése szerint a kiszivárogtató portál tevékenysége újságírói munka volt; a sajtó- és szólásszabadságot pedig az amerikai alkotmány első kiegészítése védelmezi.

Ahogy írtunk róla, a WikiLeaks alapítója 2012-ben kapott menedéket Ecuador londoni nagykövetségén, miután Svédország a kiadatását kérte egy nemi erőszak ügyében folytatott eljárásában. A svéd hatóságok később, 2017-ben ejtették az ügyet, mert Assange diplomáciai mentessége miatt nem adhattak ki ellene európai letartóztatási parancsot.

Az ecuadori államfő azzal indokolta a korábban megadott menedékjog visszavonását, hogy a Wikileaks internetes kiszivárogtató portál alapítója többször megsértette a nemzetközi egyezményeket. Mint mondta, bizonyítékok vannak arra nézve, hogy

Assange a legutóbbi időkig kapcsolatban állt a Wikileaksszel, és beleavatkozott más országok belügyeibe.

Őrizetbe vették Ecuadorban csütörtök délután Julian Assange, a WikiLeaks szivárogtató portál alapítójának egy feltételezett bűntársát is – jelentette be a latin-amerikai ország belügyminisztere.

Az illetőt – akiről még azt sem közölték, hogy férfi-e vagy nő – a quitói repülőtéren tartóztatták le, amikor egy Japánba induló géphez tartott. A miniszter közlése szerint a gyanúsított nem csupán Assange cinkosa lehet, hanem Ecuador kormánya ellen is kémkedhetett.