Őrizetbe vették Londonban Julian Assange-t

A WikiLeaks alapítóját azután tartóztatták le, hogy az ecuadori kormány visszavonta a korábban számára megadott menedékjogot.

Letartóztatták Julian Assange-t, a WikiLeaks nevű internetes szivárogtatóportál alapítóját London ecuadori nagykövetségen — közölte a BBC csütörtök délután.

Assange azért menekült hét évvel ezelőtt Ecuador londoni nagykövetségére, mert attól tartott, Nagy-Britannia kiadja őt Svédországnak, ahol szexuális erőszakkal vádolják, a svéd hatóságok pedig kiadhatják az Egyesült Államoknak, ahol titkos amerikai diplomáciai iratok tömeges kiszivárogtatása miatt (500 ezer titkosított dokumentumról és 250 ezer diplomáciai üzenetről van szó, többségében az iraki és az afganisztáni háborúval kapcsolatban) szintén bírósági eljárás indulhat ellene.

Assange attól tart, hogy ha kiadják őt az Egyesült Államoknak, akár halálbüntetés is várhat rá. Lenín Moreno ecuadori elnök ezért most megerősítette: biztosítékot kapott Nagy-Britanniától arra, hogy nem adják ki Assange-t olyan országnak, ahol halálbüntetés fenyegetné.

A svéd ügyészség később megszüntette az Assange ellen folytatott nyomozást, ám a brit hatóságok fenntartották a letartóztatási parancsot a bírósági megjelenési kötelem megszegése miatt. Ez a brit törvények alapján önmagában is bűncselekmény, amelyért egy évig terjedő szabadságvesztés szabható ki.

A rendőri egységeket csütörtökön Ecuador nagykövete személyesen hívta be a diplomáciai képviselet épületébe, miután az ecuadori kormány visszavonta a korábban megadott menedékjogot.

Daily Express on Twitter: „This is the moment Wikileaks founder Julian Assange was arrested and removed from the Ecuadorian Embassy in London after seven years pic.twitter.com/FhZ03vRkt6 / Twitter”

This is the moment Wikileaks founder Julian Assange was arrested and removed from the Ecuadorian Embassy in London after seven years pic.twitter.com/FhZ03vRkt6

Az ecuadori államfő azzal indokolta a döntést, hogy a Wikileaks internetes kiszivárogtató portál alapítója többször megsértette a nemzetközi egyezményeket. Mint mondta, bizonyítékok vannak arra nézve, hogy

Assange a legutóbbi időkig kapcsolatban állt a Wikileaksszel, és beleavatkozott más országok belügyeibe,

a legutóbbi, januári esetben vatikáni dokumentumokat szivárogtatott ki. De például őróla, Lenín Morenóról is közölt privát fotókat, videókat és magánbeszélgetéseket. A követség október óta korlátozta Assange hozzáférését az internethez, csökkentette látogatóinak számát.

A Scotland Yard közleménye szerint a portál 47 éves alapítóját egy londoni rendőrőrsre szállították, és a lehető leghamarabb a Westminsteri Kerületi Bíróság elé állítják.

Az ausztrál állampolgárságú Assange Ecuador londoni nagykövetségén kapott menedéket hét évvel ezelőtt, és azóta ott élt. 2017-ben megkapta az ecuadori állampolgárságot. A brit rendőrség elfogatóparancsot kapott vele szemben, de ezt nem tudták végrehajtani, mert ő nem mozdult ki a külképviseletről.

Moreno nemrég többször nyilvánosan bírálta Assange-t amiatt, hogy megsérti azokat a szabályokat, amelyeknek a betartására tavaly októberben kötelezték: hogyan viselkedhet, milyen tevékenységet folytathat a nagykövetség területén. Quito egyebek között megtiltotta számára az internet használatát, mondván, a közösségi médiában megjelent kommentárjai veszélyeztetik Ecuador kapcsolatait más országokkal.