Szudán: a tüntetők polgári kormányt akarnak katonai helyett

A tüntetők vezetői tömeges imára szólítottak fel azután, hogy a hadsereg csütörtökön elmozdította hivatalából az államot 30 éve irányító Omar el-Besír szudáni elnököt. A katonaság kijelentette, zéró toleranciát hirdet az esetleges zavargásokkal szemben.

Szudán fővárosában, Kartúmban az életbe léptetett kijárási tilalommal dacolva emberek ezrei táboroztak le a védelmi minisztérium épületénél annak érdekében, hogy alakuljon polgári kormány — közölte az MTI.

Ahogy írásunkban beszámoltunk róla: az afrikai ország védelmi miniszter csütörtökön az állami televízióban tett bejelentést arról, hogy Besírt szigorú őrizet alatt őrzik az elnöki rezidencián. Hozzátette, három hónapos rendkívüli állapotot hirdettek az országban, és felfüggesztik az alkotmányt.

Az állam élére kétéves átmeneti időszakra katonai tanács áll, majd választásokat tartanak. A parlamentet és a regionális kormányzatokat feloszlatják, az ország határait pedig további utasításig lezárták.

Szudán — letartóztatták az elnököt, a hadsereg átvette a hatalmat

Három hónapos rendkívüli állapotot hirdettek, és felfüggesztik az alkotmányt is.

A szudáni helyzet kapcsán Washington és az EU is arra szólította fel a hadsereget, hogy mérsékelt és megfelelő hozzáállással viszonyuljanak a civilek tömegeihez — olvasható a The Guardian oldalán. Robert Palladino amerikai kormány-szóvivő a médiának azt mondta:

„A szudániaknak joguk lenne ahhoz, hogy ők döntsenek arról, ki vezesse őket és a jövőjüket. Ebben pedig már kifejezték az akaratukat, miszerint civil jellegű politikai átalakításra vágynak” — hangsúlyozta a szóvivő.

Michelle Bachelet, az ENSZ emberi jogi főbiztosa szintén a tüntetők védelmében szólalt fel. Szerinte a szudáni a hatóságoknak szabadon kell engedniük a békés megmozdulásokon őrizetbe vett tüntetőket és tavaly decemberig visszamenőleg ki kell vizsgálniuk a békésen tiltakozók ellen alkalmazott erőszakot.

Szudánban december óta tartanak az ezreket megmozgató demonstrációk. A gazdasági nehézségek, a növekvő infláció és az üzemanyaghiány, illetve a kenyér árának emelkedése miatti tiltakozásokon egyre többen követelték a harminc éve hatalmon lévő Omar Besír távozását.

A most 75 éves szudáni vezető 1989-ben jutott hatalomra katonai puccs révén, a Nemzetközi Büntetőbíróság elfogatóparancsot adott ki vele szemben háborús bűnök és emberiesség elleni bűncselekmények vádjával — írta korábban a BBC.