Trump: Netanjahu győzelme jó jel a békéhez

Az osztrák kancellár elsőzött a gratulációban, Trump béketeremtést ígér, a törökök visszavennének a retorikából, a palesztinok a nemzetközi közösséghez fordulnak.

Az amerikai elnök, aki közeli barátja az izraeli vezetőnek, gratulált Netanjahunak győzelméhez – írja az Israel Hayom izraeli napilap.

„Mindenki azt mondta, hogy nem lehet békét teremteni a Közel-Keleten az izraeliek és a palesztinok között. Azt hiszem, azzal, hogy Bibi győzött, nagyobb az esélyünk”

– fogalmazott Trump.

Az amerikai elnök néhány órával azután nyilatkozott újságíróknak a Fehér Házban, hogy kiderült, Netanjahu ötödszörre is miniszterelnök lesz.

Izrael választott: ismét Netanjahu alakíthat kormányt – percről percre

Az exit pollt Ganzék nyerték, a választást, úgy tűnik Netanjahu, aki bejelentette: jobboldali kormány alakul. Cikkünk folyamatosan frissül.

Az amerikai elnök nemzetbiztonsági tanácsadója, John Bolton pedig arról beszélt, hogy hamarosan nyilvánosságra hozzák a közel-keleti béketervet.

„Azt hiszem, a nagyon közeli jövőben megismerhetjük”

A világon elsőként az osztrák kancellár, Sebastian Kurz gratulált Netanjahunak választási győzelméhez.

„Gratulálok Netanjahu miniszterelnöknek a választáson nyújtott kiváló teljesítményéhez. Bár még nincs hivatalos végeredmény, az már biztos: újra megszerezted az izraeli nép bizalmát, rekord számokban. Várom, hogy együtt dolgozhassunk a jövőben az izraeli és az osztrák nép közös hasznára.”

– írta a Twitteren az osztrák kancellár.

Sebastian Kurz on Twitter: „Congratulations to Prime Minister @netanyahu for an excellent showing in yesterday’s national elections. While the official results have yet not been published, one matter is clear: you have – once again – gained the trust of the people of #Israel in record numbers. / Twitter”

Congratulations to Prime Minister @netanyahu for an excellent showing in yesterday’s national elections. While the official results have yet not been published, one matter is clear: you have – once again – gained the trust of the people of #Israel in record numbers.

Korábban a török külügyminiszter is reagált az eredményekre. Mevlut Cavusoglu azt sürgette, hogy a választások végeztével Izrael vegyen vissza az erős retorikából és populizmusból. A külügyminiszter nyilatkozata nyilvánvaló utalás volt Netanjahunak a kampány finisében tett utalására, miszerint Izrael részben vagy egészben fennhatósága alá vonhatja Júdea és Szamária területét, ha megnyeri a választást. Cavusoglu Washingtonnak címezve azt mondta: az Egyesült Államok legyen „becsületes bróker” az izraeli-palesztin konfliktusban, ennek érdekében Tump béketervének fairnek és objektívnek kell lennie a palesztinok tekintetében is.

A Palesztin Hatóság elnöke is reagált Netanjahu győzelmére. Mahmud Abbász azt mondta:

a választás eredménye csak növelte a palesztinok félelmét, hogy Izrael elfoglalja Júdea és Szamária területét.

Abbász helyettese, Ahmed Majdalani arról beszélt, hogy a palesztinok most a nemzetközi közösség segítségét kérik, hogy megakadályozzanak bármiféle annektálási kísérletet.