Az ismeretlen Kertész Imre a Vígszínházban

„Az ismeretlen Kertész Imre – Tanulóévek 1934–1955″ címmel kamara kiállítás nyílt szombat este a Vígszínházban a Nobel-díjas író fiatalkori éveiből.

A Kertész Imre Intézet szervezésében megvalósuló kiállítás az író tanulóéveire koncentrál, azokra az élményekre, amelyek az alkotói pálya későbbi irányát, témaválasztásait is meghatározták.

Az iskolai évek 1934-ben kezdődnek, amikor az ötéves gyermek szülei elválnak, és egy neves pesti fiúinternátusba íratják, ahol elemi iskolai tanulmányait végzi. Majd követhetjük tovább az ifjú Kertész Imrét a gimnáziumi és a rövid ideig tartó újságírói éveken, valamint első feleségével való megismerkedésén át egészen 1955-ig, amikor úgy dönt, hogy a független írói pályát választja.

„Ugyanazt az életet élni és írni”:

e programtervének megfelelően a kiállításon bemutatott időszak legfontosabb eseményei a későbbi műveknek is vissza-visszatérő témái, motívumai lesznek. A kiállítás nem csupán az életmű rejtett rétegeire kívánja ráirányítani a figyelmet, hanem választott címéhez híven valóban eddig ismeretlen fotókkal és javarészt kiadatlan vallomásokkal kíséri végig e korai életperiódus állomásait.

Fotó: Kertész Imre Intézet

Az április végéig látható kiállítást Eszenyi Enikő, a Vígszínház igazgatója és Hafner Zoltán, a Kertész Imre Intézet igazgatója nyitotta meg.

Ezt követően bemutatták a Vígszínház Házi Színpadán a „Kaddis a meg nem született gyermekért” című Kertész-műből készült monodrámát.

A regényt Lukács Sándor, az író egyik kedvenc színésze tolmácsolta. Az előadás három alkalommal lesz látható áprilisban.