Macronnál kampányolt Lapid

Nemzetközi erődemonstrációval próbálkoznak pár nappal a választások előtt a Kék-Fehérek. 

Yair Lapid az ellenzék második számú vezetője magánlátogatást tett a francia államelnöknél. Hivatalos nyilatkozatokat nem tettek, azonban Lapid sajtóreferense annyit erálult, hogy

Irán fenyegetéseiről, a Közel-Keletről és a növekvő antiszemitizmusról is egyeztettek.

Mint arról már mi is írtunk, a Kék-Fehér koalíció pár nappal a választások előtt némileg kedvezőbben áll a felmérések szerint.

Felmérés: a választási hajrában 5 székkel vezet a Kék és Fehér a Likud előtt

Az április 9-e előtti utolsó mérés adatai azt mutatják, a jobboldali-blokk továbbra is vezet Izraelben, de a baloldali-arab blokk is erősödik.

A francia vizittel az ellenzék némiképp azt a gyakorlatot próbálja utánozni, ahogy a Likud vezetője, Benjamin Netanjahu az elmúlt hetekben számos nemzetközi vezetővel egyeztetett. Két hete Washingtonban Trumpnál járt, ezen a héten pedig a brazil és az orosz elnökökkel találkozott.

Mindkét politikus azt próbálja hangsúlyozni, hogy megválasztásuk esetén a zsidó állam számíthat a tekintélyes és befolyásos nemzetközi döntéshozók szimpátiájára és együttműködésére.

Foto: www.i24news.tv

Emmanuel Macron több alkalommal is barátjának nevezte Netanjahut, akivel már régóta jó kapcsolatot ápol. Lapiddal ugyancsak jó viszonyban vannak. Utóbbi a francia választásokkor Macron melletti szimpátiáját fejezte ki.

Lapid a napokban arról nyilatkozott, hogy szerinte sok nemzetközi vezető véli úgy, eljött az idő Izraelben arra, hogy leváltsák a jelenlegi kormányt és vezetőjét. A válaszra április 9-ig még várni kell, akkor lesz az utóbbi évek egyik legizgalmasabbnak vélt választása a zsidó államban.

A hangulatról és az általános vélekedésekről izraeli tudósítónk is beszámolt.

Izrael választ: tájkép csata előtt

Úgy tűnik a szavazók hajlandóak elfogadni a radikálisan jobbos ideológiát is, egy kis szórakozásért cserébe. Izraeli tudósítónk, Nagy Gabriella elemzése.