Felmérés: a választási hajrában 5 székkel vezet a Kék és Fehér a Likud előtt

Az április 9-e előtti utolsó mérés adatai azt mutatják, a jobboldali-blokk továbbra is vezet Izraelben, de a baloldali-arab blokk is erősödik.

A jövő heti izraeli előrehozott választások előtti Maagar Mohot kutatóintézet által végzett felmérés szerint a jobboldali vallásos pártok támogatottsága továbbra is túlszárnyalja a baloldali, illetve arab pártokét, annak ellenére, hogy baloldali-centrista Kék és Fehér párt öt székkel többre számíthat a jobboldali, kormánypárti Likudnál.

Az adatok az előbbinek 32, míg az utóbbinak 27 parlamenti helyet jósolnak. Ez a centrista párt által hozott legnagyobb előny a március 20-a óta végzett felmérések sorában.

A párt egyik vezetője, Jair Lapid a hírt csak úgy kommentálta:

„Ha nyerünk négy, öt vagy hat székes előnnyel, kormányt fogunk alakítani. Nincs olyan földi erő ami ebben megakadályozhatna minket ebben.”

A kormánykoalíció-alakítás szempontjából fontos tény, hogy a szélesebb jobboldali-vallásos blokk továbbra is enyhén vezet a baloldali-arab blokk előtt. Az előbbi 64, az utóbbi 56 parlamenti székre számíthat a Knesszetben. A kettő közötti különbség jelentősen alacsonyabb, mint a múlt héten mért eredmény, ahol 68-52 arányban vezetett a jobboldal.

A jobboldalon a Naftali Bennett féle Új Jobboldal, a Jobboldali Pártok Uniója és a libertariánus irányba hajló Zehut mind 6-6 székre számíthatnak a parlamentben. A jobb-közép Kulanu párt 5 szék helyett 6 szék várományosa, míg a Jiszráel Beitenu nem érte el a parlamenti küszöböt. A haredi (ultra-orthodox) Sassz párt 6 helyett öt knesszet-székre számíthat, míg az Egyesült Tóra Judaizmus párt támogatottsága olyannyira megnőtt, hogy 6 helyett 8 helyet tudhatnak majd magukénak.

Baloldalon a Munkáspárt által várhatóan elfoglalt parlamenti helyek száma 8-ról 10-re emelkedett, míg a szélsőbaloldali Merec támogatottsága is megnőtt a múlt heti adatok óta, 6 helyett 8 szék várományosa. A Geser párt nem érte el a parlamentbe jutáshoz szükséges küszöböt.

Az arab pártok közül a Hadas és a Ta’al 6-6 Knesszet helyre számíthat, míg az Egyesült Arab Lista és a Balad várhatóan nem kerül be az izraeli parlamentbe.