Irán tüntetésre hergeli a gázai palesztinokat

Az iszlám köztársaság az „illegitim cionista rezsim” és Donald Trump ellen uszítva biztatja tüntetésre a Hamász által uralt terület lakosságát — írja az Aruc Seva.

Mint az lapunk is megírta, rendkívül feszült helyzet alakult ki a gázai övezetben az elmúlt napokban. A Hamász rakétázásaira Izrael Hamász-állások bombázásával és széleskörű mozgósítással válaszolt, elemzők szerint akár a következő gázai konfliktus is kirobbanhat.

Izraeli helyzetkép: a hétvégén robban ki az újabb gázai háború?

A helyzet rendkívül feszült, a hadsereg felkészült minden lehetséges forgatókönyvre. Tudósítónk, Nagy Gabriella írása.

Ennek kontextusában nyugtalanító a hír, miszerint Irán pénteken felszólította a palesztin lakosságot, hogy

„tartsanak ki ellenállásukban”

Donald Trump amerikai elnök Izrael egyesek által vitatott területeit elfogadó lépéseivel szemben.

A felhívás a „Visszatérés Menetének” napja előtt került nyilvánosságra, melynek során a Hamász tömegeket tervez a gázai-izraeli határkerítéshez vonultatni.

„Az, hogy az Egyesült Államok elnöke elismerte Jeruzsálemet Izrael fővárosaként… és a megszállt Golánt is, mint az illegitim cionista rezsim részét… azt mutatja, hogy a palesztin ellenállás és kitartás, melyet a »Visszatérés Menete« szimbolizál, a helyes út”

— közölte az iráni külügyminisztérium.

Mint azt portálunk is megírta, Trump lépése, miszerint elismeri a Golán-fennsík feletti izraeli uralmat, széleskörű felháborodást okozott az arab és iszlám világban.

Hasszán Róháni iráni elnök példának okáért „gyarmatosítással” vádolta Trumpot és Izraelt, kifejtve, hogy

„senki sem hitte volna, hogy jön majd egy ember Amerikában, aki egyoldalúan és a nemzetközi törvényekkel szembeszállva átadná egy ország földjét egy agresszornak”.