Új-zélandi muszlim vezető: a Moszad áll a mészárlás mögött

A zsidókat okolta az 50 emberéletet követelő terrortámadásért egy ismert christchurchi mecset vezetője egy helyi emlékmeneten. 

Két hete egy új-zélandi terrortámadás során egy ausztrál férfi, Brenton Harrison Tarrant, kettős merényletben agyonlőtt ötven embert Christchurchben. A merénylőt még aznap elfogták.

Vérengzés két mecsetben Új-Zélandon

Harminc embert a Maszdzsid al-Núr mecsetnél, tízet pedig a peremkerületi Linwood mecsetben öltek meg, húsz ember súlyosan megsebesült.

A tömegből többen hangosan helyeseltek.

David Cumin on Twitter: „Unbelievable that a community leader unashamedly blamed Israel for the Christchurch terror attack in front of 1k people, a crowd member loudly agreed, and there was no challenge to the conspiracy theory.Is this inflammatory hate speech endorsed by @FIANZ_NZ or rally organisers? pic.twitter.com/rsUx1RADez / Twitter”

Unbelievable that a community leader unashamedly blamed Israel for the Christchurch terror attack in front of 1k people, a crowd member loudly agreed, and there was no challenge to the conspiracy theory.Is this inflammatory hate speech endorsed by @FIANZ_NZ or rally organisers? pic.twitter.com/rsUx1RADez

Newshub online hírportál információi szerint Bhamdzsi azt is hozzátette, a fegyveres férfi „cionista támogatásban” részesült.

A helyi zsidó közösség körében heves felháborodást váltottak ki a muszlim vezető szavai. Az új-zélandi zsidó tanács szóvivője, Juliet Moses a Newshubnak úgy nyilatkozott:

„Ezek az összeesküvés elméletek veszélyes hazugságok, amik veszélybe sodorják a zsidó közösséget egy olyan időszakban, amikor így is nagyobb a biztonsági készültség. Az összeesküvés elméletek — különösen az a téveszme, hogy a zsidók (a zsidó államon keresztül, vagy egyéb módon) rosszindulatú kontrollt gyakorolnak a világ felett — az antiszemitizmus legbelsőbb magjának építő elemei.”

Juliet Moses on Twitter: „Apparently it’s not obvious that you don’t counter racism, hatred and conspiracy theories by peddling more racism, hatred and conspiracy theories. There are simply no excuses for this. https://t.co/tF97ic4PkG / Twitter”

Apparently it’s not obvious that you don’t counter racism, hatred and conspiracy theories by peddling more racism, hatred and conspiracy theories. There are simply no excuses for this. https://t.co/tF97ic4PkG

Az eseményt egy Love Aotearoa Hate Racism nevű csoport szervezte, melynek társalapítója, Joe Carolan reakciójában elmondta a hírportálnak, Bhamdzsi csak egy volt a 30 meghívott szónok közül, akik mind különböző álláspontokat képviseltek a demonstráción.

Moses szerint azonban nincs mentség a Bhamdzsi kirohanásától való nyilvános elhatárolódás hiányára.

„Sajnálatos, hogy nem használták fel az esetet a rasszizmus elleni üzenet képviselésére, azzal hogy elítélik a soraikban tapasztalható rasszizmust. Fel kell szólalnunk a gyűlölködő, dehumanizáló nyelvezet ellen, bármilyen forrásból, célból, vagy körülmények között érkezik is.” 

A Newshub megkeresésére Bhamdzsi csak megerősítette véleményét:

„Állítottam valamit. Mások is tettek más állításokat.”

Hozzátette, szerinte ki kéne nyomozni, honnan jutott pénzhez az elkövető.

„A Moszad gyakran csinál ilyen dolgokat. Amikor szóba hozom a Moszadot, miért kell annyira felkapniuk a zsidóknak a vizet? Erre tud nekem valaki válaszolni?” 

A Honest Reporting média figyelő szervezet közleményében kiemelte, az első főáramú új-zélandi hírügynökség, ami Izrael részvételét felvetette a támadásban a Stuff volt, ami ellenőrzés nélkül átvette az Assosiated Press provokatív szalagcímű cikkét: “Christchurch mosque attacks: Alleged gunman Brenton Tarrant visited Israel in 2016.” A hatodik bekezdésből kiderül, hogy Izrael mellett a támadó Szerbiát, Montenegrót, Boszniát és Herzegovinát illetve Horvátországot is meglátogatta, ahol történelmi csaták helyszíneit tekintette meg, mielőtt továbbutazott volna Nyugat-Európába. Ennek ellenére a cím mégis Izrael kiemelt szerepét sejteti egy névtelen forrásra hivatkozva.