Új-zélandi muszlim vezető: a Moszad áll a mészárlás mögött

A zsidókat okolta az 50 emberéletet követelő terrortámadásért egy ismert christchurchi mecset vezetője egy helyi emlékmeneten. 

Két hete egy új-zélandi terrortámadás során egy ausztrál férfi, Brenton Harrison Tarrant, kettős merényletben agyonlőtt ötven embert Christchurchben. A merénylőt még aznap elfogták.

Vérengzés két mecsetben Új-Zélandon

Harminc embert a Maszdzsid al-Núr mecsetnél, tízet pedig a peremkerületi Linwood mecsetben öltek meg, húsz ember súlyosan megsebesült.

A tömegből többen hangosan helyeseltek.

No Title

Unbelievable that a community leader unashamedly blamed Israel for the Christchurch terror attack in front of 1k people, a crowd member loudly agreed, and there was no challenge to the conspiracy theory.Is this inflammatory hate speech endorsed by @FIANZ_NZ or rally organisers? pic.twitter.com/rsUx1RADez

Newshub online hírportál információi szerint Bhamdzsi azt is hozzátette, a fegyveres férfi „cionista támogatásban” részesült.

A helyi zsidó közösség körében heves felháborodást váltottak ki a muszlim vezető szavai. Az új-zélandi zsidó tanács szóvivője, Juliet Moses a Newshubnak úgy nyilatkozott:

„Ezek az összeesküvés elméletek veszélyes hazugságok, amik veszélybe sodorják a zsidó közösséget egy olyan időszakban, amikor így is nagyobb a biztonsági készültség. Az összeesküvés elméletek — különösen az a téveszme, hogy a zsidók (a zsidó államon keresztül, vagy egyéb módon) rosszindulatú kontrollt gyakorolnak a világ felett — az antiszemitizmus legbelsőbb magjának építő elemei.”

No Title

Apparently it’s not obvious that you don’t counter racism, hatred and conspiracy theories by peddling more racism, hatred and conspiracy theories. There are simply no excuses for this. https://t.co/tF97ic4PkG

Az eseményt egy Love Aotearoa Hate Racism nevű csoport szervezte, melynek társalapítója, Joe Carolan reakciójában elmondta a hírportálnak, Bhamdzsi csak egy volt a 30 meghívott szónok közül, akik mind különböző álláspontokat képviseltek a demonstráción.

Moses szerint azonban nincs mentség a Bhamdzsi kirohanásától való nyilvános elhatárolódás hiányára.

„Sajnálatos, hogy nem használták fel az esetet a rasszizmus elleni üzenet képviselésére, azzal hogy elítélik a soraikban tapasztalható rasszizmust. Fel kell szólalnunk a gyűlölködő, dehumanizáló nyelvezet ellen, bármilyen forrásból, célból, vagy körülmények között érkezik is.” 

A Newshub megkeresésére Bhamdzsi csak megerősítette véleményét:

„Állítottam valamit. Mások is tettek más állításokat.”

Hozzátette, szerinte ki kéne nyomozni, honnan jutott pénzhez az elkövető.

„A Moszad gyakran csinál ilyen dolgokat. Amikor szóba hozom a Moszadot, miért kell annyira felkapniuk a zsidóknak a vizet? Erre tud nekem valaki válaszolni?” 

A Honest Reporting média figyelő szervezet közleményében kiemelte, az első főáramú új-zélandi hírügynökség, ami Izrael részvételét felvetette a támadásban a Stuff volt, ami ellenőrzés nélkül átvette az Assosiated Press provokatív szalagcímű cikkét: “Christchurch mosque attacks: Alleged gunman Brenton Tarrant visited Israel in 2016.” A hatodik bekezdésből kiderül, hogy Izrael mellett a támadó Szerbiát, Montenegrót, Boszniát és Herzegovinát illetve Horvátországot is meglátogatta, ahol történelmi csaták helyszíneit tekintette meg, mielőtt továbbutazott volna Nyugat-Európába. Ennek ellenére a cím mégis Izrael kiemelt szerepét sejteti egy névtelen forrásra hivatkozva.