Eszkalálódik a gázai konfliktus, akár új offenzíva is jöhet

Az izraeli hadsereg több tucat célpontot bombázott a Gázai övezetben, köztük a Hamasz vezetőjének, Iszmail Hanijének irodáját is, a Közép-Izraelre kilőtt rakétára válaszul. Egyes források szerint az IDF mozgósításba kezdett, tartalékosokat hívnak be. Az Izraeli Védelmi Erők hétfő este kezdte terror-célpontokat célzó légitámadását a 2014-es Gázai háború óta legnagyobb távolságra kilőtt, kilenc izraeli sérülttel járó rakétatámadásra válaszul.

Az erőszak hétfőn hajnalban kezdődött, amikor egy Gázai övezetből indított hosszú hatótávolságú rakéta belecsapódott Saron régióban egy lakóházba, megsebesítve 7 személyt, köztük két kisgyermeket. Válaszul az izraeli légierő megtorlócsapásokba kezdett 12 órával később az övezetben, mely újabb rakétákat eredményezett a gázai terroristák részéről.

Benjamin Netanjahu izraeli miniszterelnök a támadás után washingtoni útját lerövidítve, hazájába hazatérve kijelentette:

„Izrael olyan arányban támadott gázai katonai állásokat, amire a 2014-es háború óta nem volt példa, és sokkal messzebbre is hajlandó elmenni.”

Netanjahu legfőbb politikai riválisa, Beni Ganz Netanjahu elutazásának napján mondott beszédet amerika legnagyobb zsidó szervezete, az AIPAC konferenciáján, ahol keményen reagált a támadásra:

„A déli helyzet, amit sajnálatosan ma láttunk, az, hogy az izraeli gyermekek óvóhelyeken töltik az éjszakáikat, míg a Hamasz ünnepel. A Hamasz vezetői talán elfelejtették, mi is történt vezérkari főnökükkel, Ahmed Dzsabarival, de hamarosan személyes emlékeztetőben lesz részük, ha folytatják a lakosság lövését.” 

Izrael 2012-ben  saját autójában ölte meg Dzsabarit, ami egy nyolc napos háború első csapását jelentette.

Hamász: a rossz idő miatt lőttük Izraelt

A hajnali támadásban heten sérültek meg. A helyi média szerint legfeljebb órák kérdése, hogy mikor következik be a válaszcsapás.

A hétfőn kora este indított légicsapások egyik célpontja a Hamasz terrorszervezet vezetője, Iszmail Hanijeh egyik irodája volt Gázaváros Rimal körzetében. Hanijeh nem tartózkodott az épületben a támadás idején.

Ezen felül a vadászgépek és harci helikopterek több tucat Hamaszhoz tartozó célpontot, köztük katonai bázisokat, fegyver szállításra használt alagutakat, valamint hadállásokat és rakétaindító helyszíneket támadtak az övezet különböző pontjain.

Kedd hajnalig terroristák több mint 60 rakétát lőttek ki a Gázai övezetből Izrael déli részére, míg az izraeli légierő számos terror célpontot megsemmisített az övezetben.

A rakétatámadások éjszaka is folytatódtak Izraelben

Hiába a fegyverszünet, kedd hajnalban is tucatszámra küldték a rakétákat Izrael felé a forrongó gázai övezetből.

Az izraeli hadsereg nyilatkozat szerint a Vaskupola néhányat ártalmatlanított közülük, míg a többségük nyílt területen landolt. Válaszul az izraeli légierő 15 Hamaszhoz és Palesztin Iszlám Dzsihádhoz tartozó célpontot támadott katonák létesítményekben az övezet északi részén.

A Gázai övezetet uraló Hamasz terrorszervezet vezetői tűzszünetet hirdettek, és kedden hajnali 3:15 óta egészen estig nem lőttek ki rakétát Izraelre.

Fegyverszünetet kötött Izrael a gázai terroristákkal

A hajnali rakétatámadás és az izraeli válaszcsapás után Egyiptom szervezte meg a két fél közti tűzszünetet.

Egy vezető kormánytisztviselő azonban kedd este azt nyilatkozta, Izrael nem ment bele a tűzszünetbe.

„Nincs tűzszüneti megállapodás. A harcok bármelyik pillanatban kiújulhatnak, ezért az a döntés született, hogy megerősítik a csapatokat és felkészülnek a folytatásra.”

A hatóságok arra kérték a dél-izraeli lakosságot, maradjanak az óvóhelyek közelében, felkészülve a Hamasz válaszcsapásaira.

A megtorló csapások előtt a hadsereg felkészült a konfliktus eszkalálódására is, további Vaskupola-rendszereket telepített az ország számos pontján, új óvóhelyeket nyitott meg, illetve közel 1000 tartalékos katonát mozgósított a gázai régió légvédelmi és egyéb releváns egységeiből.

Aviv Kochavi vezérkari főnök kedden Benjamin Netanjahu miniszterelnökkel és védelmi miniszterrel valamint más vezető biztonsági tisztekkel tartott konzultációt követően további katonai megerősítést rendelt el a Gázával határos régióban. Ennek megfelelően még egy tüzérségi zászlóalj és egy gyalogdandár parancsnoki egység került kivezénylésre.

https://l.facebook.com/l.php?u=https%3A%2F%2Fwww.jpost.com%2FArab-Israeli-Conflict%2FIDF-releases-images-of-its-actions-in-Gaza-following-rocket-attack-584819%3Ffbclid%3DIwAR0sVgQa-WQHd_BUbAW9iS0i5psSHnfzuRT7-aCo23Nf5iQERIUegUOzB6g&h=AT3Z8fDRKAnUjrHuA647YDGbHG9g0XePT15ci0iKdJ_i0KbypKXWU_rKnyuhOTof-Wuuj7D5r-n8_NR8_1XBezthZWj5_JU-WeOUCfKV3wt93sJFBarMbeFk7aVV0X4VEk3Jmo1bc3CyhGI

Az izraeli légierő újabb légicsapásokat indított a Gázai övezetben kedd éjszaka és szerda hajnalban válaszul a gázai terroristák támadásaira. Gázai média jelentések szerint az izraeli légierő számos Hamaszhoz tartozó terrorcélpontot támadott a Gázaváros déli részén fekvő Khan Younis-ban.

A hajnali órákban pedig újabb légitámadásokat indított a légierő egy Hamász katonai létesítmény területén Dir-Balah-ban, és számos más Hamászhoz tartozó katonai célpontot semmisített meg tankokkal és harci helikopterekkel.

Az övezet két legnagyobb terrorszervezete, a Hamasz és az Irán támogatását élvező Palesztin Iszlám Dzsihád továbbra is elhatárolódik bizonyos rakétatámadásoktól, melyekről állítják, véletlen művei, illetve más szervezetekhez köthetőek. A csoportok mindemellett erőteljes válaszreakcióval fenyegettek minden izraeli megtorlócsapásért, mondván akár célpontjaik hatótávolságát is kiterjeszthetik.

Az Izraeli Védelmi Erők irányelvéhez hűen az övezet irányítóját, a Hamasz terrorszervezetet teszi felelőssé az övezetből eredő minden támadásért.