Fegyverszünetet kötött Izrael a gázai terroristákkal

Miután az izraeli hadsereg — válaszul a Hamász hajnali rakétatámadására — délután légicsapásokat mért a terrorszervezet gázai állásaira, a Hamász pedig visszalőtt, Egyiptom tűzszüneti megállapodást szervezett a két fél között — írja a The Times of Israel.

A Hamász a fegyverszünet életbe lépése után nem lőtt több rakétát izraeli területre, de az izraeli légierő újabb bombázást hajtott végre az övezet déli részén, Kan Junisz kikötőjénél. Nem sokkal előtte jelentette be a Hamász szóvivője, hogy Egyiptom segítségével megkötötték a megállapodást az izraeliekkel.

Az izraeli hadsereg késő délután kezdte meg a palesztin terrorszervezet, a Hamász állásainak bombázását a Gázai övezetben — jelentette az izraeli katonaság szóvivője. A zsidó állam azután döntött a válaszcsapás mellett, hogy a Gázai övezetből hétfőn kora reggel váratlan rakétatámadást indítottak.

Izraelben számos vaskupola egységeket telepítettek a városok közelébe, amelyek mintegy nyolcvanöt százalékos hatékonysággal képesek megvédeni a lakott településeket a Gázai övezetből Izraelre lőtt újabb rakétáktól, ellenrakétáikkal a levegőben megsemmisítve a lövedékeket.

Az izraeli bombázásban öt palesztin sérült meg.

A Gázából kilőtt, majd lakott területre csapódott rakéta miatt a helyszínen tartózkodó rendőrség elmondása szerint legalább hét személy sérült meg. A támadásban könnyű égési sérülést szerzett egy 59 és egy 30 év körülő nő. A sérültek között van egy 30 éves férfi, egy 12 éves lány, egy 3 éves kisfiú és 18 hónapos csecsemő is.

Az izraeli hadsereg szóvivőjének hétfő esti bejelentése szerint a válaszreakció során egy háromemeletes épület ellen is támadást intéztek, ami a Hamász „titkos főhadiszállásaként” működött. Az épület a terrorszervezet biztonsági és hírszerzési részlegének vezetőihez tartozott.

A Hamász épületeit nagy valószínűséggel még a támadások előtt evakuálták. A gázai egészségügyi hivatal bejelentése szerint nincsenek sérültjei az izraeli akciónak.

Donald Trump „megvetendőnek” minősítette a Tel-Aviv közelében történt hétfőn hajnali palesztin rakétatámadást. Mint fogalmazott: ez a támadás is bizonyíték arra, hogy Izraelnek milyen komoly biztonsági kihívásokkal kell szembenéznie.