Izraeli válaszcsapás a Hamászra

A palesztin média hangos robbanásokról számolt be a Gázai övezetben. 

Az izraeli hadsereg megkezdte a palesztin terrorszervezet, a Hamász állásainak bombázását a Gázai övezetben — jelentette be hétfő délután az izraeli katonaság szóvivője. A zsidó állam azután döntött a válaszcsapás mellett, hogy a Gázai övezetből hétfőn kora reggel váratlan rakétatámadást indítottak.

Ahogy arról cikkünkben beszámoltunk, a hajnali támadást néhány perccel azután hajtották végre, hogy az izraeli hadsereg egy másik rakétaindítást észlelt, és 5 óra 20 perckor megszólaltak a légiriadó szirénái a Tel-Avivtől északra lévő Saron körzetben.

Emmanuel Hahson izraeli külügyi szóvivő szerint a Mismeretben becsapódott rakétát a Hamász palesztin terrorszervezet irányítása alatt álló Gázai övezetből lőtték ki.

A Gázából kilőtt, majd lakott területre csapódott rakéta miatt a helyszínen tartózkodó rendőrség elmondása szerint legalább hét személy sérült meg. A támadásban könnyű égési sérülést szerzett egy 59  és egy 30 év körülő nő. A sérültek között van egy 30 éves férfi, egy 12 éves lány, egy 3 éves kisfiú és 18 hónapos csecsemő is.

Hamász: a rossz idő miatt lőttük Izraelt

A hajnali támadásban heten sérültek meg. A helyi média szerint legfeljebb órák kérdése, hogy mikor következik be a válaszcsapás.

A válaszcsapás előtt a hadsereg szóvivője bejelentette, hogy két újabb gyalogos és egy tüzérdandárral erősítették meg az övezet környékén állomásozó csapatokat, amelyeket gyakorlatozásból irányítottak át a térségbe.

Az izraeli közszolgálati rádió értesülése szerint ezek a csapatok mindenképp Gázához készültek a hét végére várható tömegtüntetések miatt, de a reggeli rakétatámadás miatt előrehozták az átcsoportosítást.

A hadsereg álláspontja szerint rakétát az övezet déli részéről, Rafiah mellett, egy Hamász birtokolta kilövőállásból a Hamász katonái indították, és ezért ők a felelősek érte.

Hétfő délután az ország déli részén leállították a vasúti közlekedést Askelóntól délre, kinyitották a  közösségi óvóhelyeket, és figyelmeztették a lakosságot, hogy heves bombázások zaját fogják hallani.

A palesztinok az övezetből szintén egy légicsapásról számoltak be, amelyet az övezet északi részén, az Ezzedin al-Kasszám Brigádok egyik állása ellen hajtottak végre. A gázai kórházakban teljes készültséget rendeltek el az izraeli ellentámadás meginduláskor — írta az MTI.

Izraelben a konfliktus elnyúlására számítanak

Ron Huldai, Tel-Aviv polgármestere elrendelte városában a nyilvános óvóhelyek megnyitását. Askelón környékének önkormányzata bejelentette, hogy kedden nem nyitják meg a hozzájuk tartozó iskolákat.

Izrael „titkos főhadiszállás” ellen hajtott végre támadást, nincsenek sérültek.

Az izraeli hadsereg szóvivőjének hétfő esti bejelentése szerint a válaszreakció során egy háromemeletes épület ellen is támadást intéztek, ami a Hamász „titkos főhadiszállásaként” működött. Az épület a terrorszervezet biztonsági és hírszerzési részlegének vezetőihez tartozott.

A Hamász épületeit nagy valószínűséggel még a támadások előtt evakuálták. A gázai egészségügyi hivatal bejelentése szerint nincsenek sérültjei az izraeli akciónak.

Trump kiáll az izraeli válaszcsapás mellett

Nem sokkal az izraeli válaszcsapás elindítását követően Donald Trump arról tett bejelentést, hogy támogatja a zsidó állam akcióját, ami szerinte szükséges az ország önvédelmének megerősítéséhez.

Az amerikai elnök a Fehér Házban fogadta Benjamin Netanjahut, akinek jelenlétében várhatóan hivatalosan is elismeri Izrael fennhatóságát a Golán-fennsík felett.

Trump hivatalosan is elismerte Izrael fennhatóságát a Golán felett

Az amerikai elnök Benjamin Netanjahu jelenlétében írta alá a dokumentumot.