Pence a Demokratákat bírálta, Ganz az összefogást hangsúlyozta az AIPAC rendezvényén

Szenvedélyes elkötelezettséggel szónokolt és keményen odavágott az ellenzéknek Amerika alelnöke, aki mellett Beni Ganz is felszólalt hétfőn az AIPAC washingtoni tanácskozásán.

Had legyek egyértelmű ebben: mindenki, aki versenybe száll Amerika legmagasabb közszolgálati posztjáért, félelem nélkül kellene, hogy kiálljon Izrael legerősebb amerikai támogatója mellett. (…) Rossz dolog Izraelt bojkottálni, és rossz az AIPAC-et 

— fogalmazott Mike Pence hétfőn Washingtonban a az Amerikai Izrael Közpolitikai Bizottság (AIPAC) rendezvényén.

Amerika legbefolyásosabb Izrael-barát lobbijának háromnapos rendezvényén felszólaló alelnök a Politico beszámolója szerint éles hangon bírálta a Demokrata pártot, amelynek elnökségért ringbeszálló jelöltjei közül — Kamala Harris, Beto O’Rourke, Elizabeth Warren és Bernie Sanders  — egy sem vesz részt az eseményen.

Ez azért különösen érdekes, mert korábbi években szinte kivétel nélkül megjelentek a párt magas rangú képviselői is a meghatározó politikai és lobbirendezvényen. Azonban idén az AIPAC-kal szemben szokatlanul nyers vádakat megfogalmazó, és ezért kereszttűzbe került demokrata képviselő, Ilhan Omar esete miatt is különös figyelem övezi a találkozót. A 37 éves muszlim származású képviselőnő antiszemita stílusban támadta meg a szervezetet, és Izrael-ellenes kijelentéseket is tett az AIPAC-kal összefüggésben. A politikus kirohanásairól mi is írtunk korábban.

Lemondásra szólította fel Ilhan Omart antiszemita kommentjei miatt Donald Trump

A frissen megválasztott minnesotai demokrata párti képviselőnő egyre nagyobb örvényt kavar maga körül Izrael-ellenes megnyilvánulásaival.

Az antiszemitizmusnak semmi keresnivalója az amerikai Kongresszusban. Senkinek, aki Izraelt rágalmazza, sem lehet soha helye a Képviselőház külügyi bizottságában

— dorgálta meg Omar személyére utalva az alelnök, aki egyébként főnökéhez, Donald Trumphoz hasonlóan nem először támadja az ellenzék radikális üdvöskéjét. Mint ismert, Trump a minnesotai demokrata politikus szavaival összefüggésben egyenesen arra a következtetésre jutott pár hete, hogy a valamikori liberális és progresszív Demokrata párt mára „zsidó ellenes párttá” silányult. A Neokohn erről is beszámolt korábban.

Trump: A Demokrata Párt zsidóellenes

Az Egyesült Államok elnöke Ilhan Omar botrányait követően vélekedett így.

Az biztos, hogy a vasárnap kezdődött, és kedden véget érő rendezvényen hivatalosan mindössze egy ismert Demokrata politikus szerepel: New York polgármestere, Bill de Blasio. A többiekről azt írja a Politico magazin, hogy a szintén hivatalos vendég, Benjamin Netanjahu szereplése miatt döntöttek úgy, hogy távollétükkel üzennek. A feltételezések szerint ezt azért tették, mert az izraeli miniszterelnök, akárcsak Trump maga, illetve az AIPAC úgyszintén az iszlámot kritizáló megnyilatkozásokat tettek.

Az időközben Izraelt ért rakétatámadások miatt a rendezvényen való szereplését lemondó Netanjahu — aki Trump elnökkel való találkozója után még hétfő délután visszautazott hazájába — helyett az esemény legnagyobb érdeklődéssel várt szónoka Pence alelnök mellett alighanem Beni Ganz lehetett. A volt IDF vezérkari főnök nevével fémjelzett baloldali Kék-Fehér tömörülés, bár friss kutatások szerint pár héttel a választások előtt ugyan továbbra is jobban áll, mint a Likud vezette jobboldal, de tényleges kormányváltó erejét semmi nem látszik alátámasztani.

Forrás: Arutz Sheva.

Ganz felszólalásában önkritikusnak, de határozottnak mutatta magát, amikor az iráni telefon-hekkerekről tett említést, azt üzenve Teheránnak, hogy bár

„mindent tudtok rólam és környezetemről, remélem, azt sem felejtitek el, hogy védelmünk érdekében cseppet sem fogunk hezitálni Irán megtámadásával kapcsolatban”.

A politikus hozzátette: hajlandó őszinte arab vezetővel a békéről tárgyalni, de Jeruzsálemet és a Golán fennsíkot nem tudja elképzelni, hogy valaha is kiadnák a kezükből. Ganz beszédét több alkalommal is tapsviharral honorálta közönsége — áll a beszámolóban.

A bevetések előtt sosem néztem, hogy kinek van kipa a rohamsisakja alatt. A megosztó párbeszéd szétszakítja a nemzetünket(…), Se kahanisták, se rasszisták sem lesznek az új kormány pártjai között, és azt sem engedjük, hogy a korrupció az utunkat állja

— mondta Ganz, majd a progresszív zsidó vallási csoportok elvárásaira utalva hozzátette: a Siratófal elég hosszú ahhoz, hogy mindenki megtalálja a helyét előtte.