Cornstein: Budapesten jöhet létre az Orbán-Trump találkozó

David Cornstein amerikai nagykövet szerint létrejöhet egy Orbán-Trump találkozó Budapesten, amennyiben sikerül megegyezni a két ország közötti védelmi megállapodásban, és még néhány dologban. Az Inforádiónak nyilatkozó diplomata nagyra értékelte Magyarország kiállását az Egyesült Államok és Izrael mellett.

A Trump-adminisztráció szakított azzal a gyakorlattal, ahogyan az előző amerikai vezetés bánt Budapesttel – mondta Cornstein. Itt volt nemrég Mike Pompeo külügyminiszter, szélesítik a kapcsolatokat, ezek közül az egyik legfontosabb a védelmi együttműködési megállapodás, amely már a finisben van. Amennyiben ez, és még néhány dolog megvalósul, a nagykövet elkezdi megszervezni Trump budapesti útját.

Cornstein nagyra értékelte, hogy Szijjártó Péterrel és Benjamin Netanjahuval közösen nyitották meg Jeruzsálemben az új magyar diplomáciai képviseletet, egy kereskedelmi irodát, amely hosszú idő óta az első európai diplomáciai képviselet ott.

fotó: MTI/KKM/Mitko Sztojcsev

Az amerikai nagykövet régi barátjával, Bibivel közösen már kinézte a magyar nagykövetség helyét is Jeruzsálemben.

„Benjamin Netanjahu miniszterelnök is megjegyezte, hogy van egy varázslatos telek közvetlenül az amerikai nagykövetség mellett, és boldog lenne, ha Magyarország képviselete megtelepedne ott. Én magam is osztoznék a miniszterelnök örömében, ha ez megtörténne!”

Az amerikai diplomata azt is kiemelte, fontosnak tartják és soha nem felejtik el, hogy Magyarország az USA és Izrael mellett állt ki az őket támadó Európai Unióval és az ENSZ-szel szemben.

Cornstein arról is beszélt, hogy hogyan látja a Magyarországot érő befolyásolási kísérleteket. Szerinte a Budapesttel jó viszont ápoló Oroszország és Kína tevékenysége sokkal nagyobb kockázatot jelent, mint a fő ellenségnek kikiáltott magyar-amerikai milliárdos.

„Én jobban aggódom Oroszország és Kína miatt, mint Soros György miatt. Ez a két ország együtt azért mégiscsak egynéhány dollárral gazdagabb, mint Soros György, és nagyobb károkat okozhatnak, mint amire ő egyedül képes lehet.”

Szerinte a Sorossal kapcsolatos szembenállás filozófiai jellegű, Oroszország és Kína azonban nem filozofálgat, hanem mennek előre és ez nem az Egyesült Államoknak jelent veszélyt, hanem Magyarországnak.

A nagykövet szerint az egyik legfontosabb kérdés, hogy Magyarország hajlandó-e kicsit drágábban vásárolni gázt Romániától, amelyet részben amerikai cégek termelnek ki, cserében azért, hogy megszüntesse az orosz energiafüggőséget.

„Ha megváltozna az orosz gázhoz fűződő, jelenlegi függő viszony Magyarországon, azt hiszem, hogy az emberek hozzáállása is teljesen megváltozna. Mi ezen dolgozunk – a romániai gázvezetéken és a cseppfolyós gáz horvátországi elérhetőségén”

– fogalmazott Cornstein.