Lelőtték a ciszjordániai merénylet elkövetőjét

Két nap hajtóvadászat után az izraeli biztonsági erők Rámalláh közelében tűzharcban ölték meg a két izraeli haláláért felelős palesztinai arab terroristát.

Amint arról vasárnap beszámoltunk, egy palesztinai arab férfi Ciszjordániában leszúrt egy buszmegállóban várakozó izraeli katonát, elrabolta tőle a fegyverét, és izraeli civilekre lövöldözött.

Kettős terrortámadás Somronban

Rendkívüli: Merénylet az Arielbe vezető autópályán. Egy izraeli meghalt, kettő megsérült az első jelentések szerint.

A merényletnek  a 19 esztendős izraeli katonán kívül még egy 12 gyermekes rabbi is áldozatul esett, több sérültet ma is kórhzban ápolnak.

A terrorista ellen azonnal hajtóvadászat indult, amely kedden vezetett eredményre.

Az akciót a Sabak (Sin Bét) biztonsági szolgálat, az Izraeli Védelmi Erők és a Jamam terrorelhárítási egység hajtotta végre. A terroristát speciális technológia segítségével lokalizálták és azonosították — olvasható az ujkelet.live portálon.

A palesztin média összecsapásokról számolt be az izraeli erők és a helyi lakosok között az akció alatt és után.

A csapatok kedd este körbevettek egy épületet Abwein faluban, ahol Omar Abu Laila (18) rejtőzködött, közölte a Sabak biztonsági szolgálat.

A művelet során a “támadó tüzet nyitott erőinkre, és a tűzharc során meghalt,” olvasható az izraeli hatóságok nyilatkozatában. Izraeli katona nem sérült meg az akcióban.

A Palesztin Hatóság Wafa hírügynöksége szerint az izraeli biztonsági erők elvágták az elektromos vezetékeket majd körbevették az épületet, és megadásra szólították a bent tartózkodó személyt.

“Izrael hosszú karja eléri mindazokat, akik ártanak polgárainknak és katonáinknak,” nyilatkozta Benjamin Netanjahu miniszterelnök és védelmi miniszter, megköszönve a biztonsági erők erőfeszítéseit, melyek a terrorista gyors lokalizálását és ártalmatlanítását eredményezték.

Vasárnap reggel Abu Laila az Ariel-csomópontnál megkéselte Gal Keidan (19) törzsőrmestert, ellopta a fegyverét és tüzet nyitott az elhaladó járművekre, eltalálva a 12 gyermekes Ahiad Ettinger (47) rabbit, majd ellopva egy autót a közeli Gitai Avisar-csomóponthoz vezetett, ahol ismét tüzet nyitott és megsebesített egy másik katonát, Alexander Dvorsky-t. Ezt követően a közeli Burkin arab faluhoz hajtott, a járművet a közösség bejáratánál hagyta és gyalog folytatta a menekülést.

Keidan a helyszínen meghalt. Ettinger rabbi hétfőn belehalt sérüléseibe. Dvorsky állapota kedd reggelre stabilizálódott.

Az izraeli csapatok még vasárnap este átkutatták a terrorista házát és feltérképezték az esetleges romboláshoz.

Egyelőre nem világos, hogy került Abu Laila Burkinból a 60 kilométerre fekvő Rámalláh területére.