A 19 éves Gal Keidan a palesztin terrorista áldozata

Egy 19 éves hadnagyot, Gal Keidant késelte halálra vasárnap reggel a palesztin merénylő Ariel település mellett — közölte az izraeli hadsereg (IDF). A terrortámadás másik két sérültje továbbra is kritikus állapotban van. Közben nagy erőkkel zajlik a hajtóvadászat a palesztin elkövető elfogására.

A 334-es tüzérségi zászlóaljnál szolgált Gal Keidan hadnagy temetése hétfőn 11 órakor lesz szülővárosa, Beer Sheva katonai temetőjében. Posztumusz őrmesterré léptették elő. Az izraeli hadsereg osztozik a család gyászában — írja az IDF a Twitter-oldalán.

צבא ההגנה לישראל on Twitter: „לוחם צה”ל שנפל הבוקר בפיגוע הדקירה בצומת אריאל הוא סמל-ראשון גל קיידאן, לוחם בגדוד תותחנים 334 בחטיבת „האש”, בן 19, מבאר שבע. לוויתו תיערך מחר ב-11:00 בבית העלמין הצבאי בבאר שבע. המשפחה מבקשת להימנע מסיקור תקשורתי.צה”ל משתתף בצער משפחת ההרוג וימשיך ללוותה. pic.twitter.com/wZFHoZ8a9U / Twitter”

לוחם צה”ל שנפל הבוקר בפיגוע הדקירה בצומת אריאל הוא סמל-ראשון גל קיידאן, לוחם בגדוד תותחנים 334 בחטיבת „האש”, בן 19, מבאר שבע. לוויתו תיערך מחר ב-11:00 בבית העלמין הצבאי בבאר שבע. המשפחה מבקשת להימנע מסיקור תקשורתי.צה”ל משתתף בצער משפחת ההרוג וימשיך ללוותה. pic.twitter.com/wZFHoZ8a9U

Ahogy arról korábban beszámoltunk, vasárnap reggel egy palesztin férfi megkéselt egy izraeli katonát Somronban, az Ariel településhez közeli elágazásnál.

Az izraeli hadsereg szóvivője közölte: a mentők megpróbálták újraéleszteni Keidant, de nem tudták megmenteni az életét.

A támadó a megszerzett fegyverrel rálőtt egy éppen ott elhaladó civil autóra, amelyben egy 47 éves rabbi, Achiad Ettinger ült, aki 12 gyermek apja. Fejlövést kapott, azóta is életveszélyes állapotban van, az orvosok küzdenek az életéért.

A támadó a következő járműre is rálőtt, de az el tudott hajtani a helyszínről. A harmadik kocsira is rálőtt, ezt sikerült elrabolnia. Az autó tulajdonosa nyilatkozott a Ynet News tudósítójának.

„Láttam a terroristát, rálőtt a kocsimra és rohant felém. Én elszaladtam, a terrorista meg ellopta a kocsimat. Láttam, ahogy elhajt Tel-Aviv felé.”

Fotó: Ben Dori

Az IDF szóvivője közölte: a gyanúsított ezután a közeli Gitai elágazáshoz hajtott, ahol megsebesített egy másik 19 éves katonát. Gyomor- és gerincsérüléssel műtötték meg.

Egy szemtanú, aki a barátjával a buszmegállóban állt, azt mondta:

„azt hittük egy privát taxi, két ember ült benne. Három lövést adtak le, az egyik eltalált egy katonát.”

Az IDF szóvivője viszont csak egy támadóról beszélt. A gyanúsított a közeli palesztin faluba, Bruqinba ment, otthagyta a kocsit, majd gyalog menekült tovább.

A hajtóvadászatot a Shin Bet és a rendőrség egységei végzik nagy erőkkel. Drónokkal is kutatnak az elkövető után palesztin településeken.

A hadsereg biztonsági okokból lezárta a közeli Barkan ipari zónát és a környező izraeli településeket. Nablusz közeli palesztin falvakat, Jamma’int, Kifl Harist és Deir Istiyat is lezárták.

Palesztin sajtóhírek szerint Bruqin település felől jelentős tűzharc hangjait lehetett hallani.

Az IDF nemrég közzétett egy videót, ahogy a katonák palesztin településeken keresik az elkövetőt, házakat kutatnak át, keresőkutyákat is használnak.

A The Quds News Network beszámolói szerint az izraeli katonák lezárták a közeli Salfit település határait és sorra kutatják át a házakat.