Az új-zélandi külügyminiszter személyesen vonná kérdőre Erdogánt

Ausztrália és Új-Zéland is kiakadt a török elnök sajátságos okfejtése és módszere miatt.

Rágalomhadjárat előzte meg a hétvégi 50 ember életét követelő új-zélandi terrorcselekményt

– fogalmazott a török elnök a minap a Washington Postban megjelent véleménycikkében. Reccep Tayyip Erdogan felszólította a világ vezetőit arra, hogy amennyiben meg akarnak akadályozni egy újabb hasonló esetet, ezt mindenkinek fel kell ismernie.

A török vezető hangsúlyozta: az ausztrál fehér felsőbbrendűséget valló, muszlimellenes merénylő több alkalommal is negatív előjelekkel utalt Törökországra és magára az ország vezetőjére is. Ahogyan arról mi is írtunk, Brenton Tarrant, a 28 éves gyilkos több alkalommal is felkereste a muszlim államot.

Hunyadi János neve is rajta volt az új-zélandi tömeggyilkos fegyverén

Magyarországon is járt az új-zélandi gyilkos. Fegyvereire olyan történelmi alakok nevét is ráírta, akik az Oszmán Birodalom ellen harcoltak.

A Haaretz című izraeli lap szerint ezt Erdogán támadásnak vette, és egy kampánybeszédében egyenesen azt állította, komolyan elszámoltatná az elkövetőt, amennyiben ezt Új-Zéland nem teszi meg.

Az ellenséges hang mellett Ausztrália és Új-Zéland elsősorban azt nehezményezi most, hogy amikor Erdogan erről szavazói előtt tartott kampánybeszédet, akkor bejátszották felvételről azokat a képkockákat, amelyek részben bemutatják, ahogy a merénylő készül a kivégzésekre. A szigetországiak szerint ezzel indirekt módon veszélybe kerülhetnek saját állampolgáraik, akik ellen ez a manipulációs módszer indokolatlanul hergelheti a feszültséget.

Fotó: TRT World

Mindezért mindkét ország – amelyeknek különben békésnek mondható a kapcsolata Törökországgal – komolyan felvetette a diplomáciai beavatkozást. Jacinda Ardern, új-zélandi miniszterelnök már be is jelentette: külügyminiszterét küldi Ankarába, hogy az szembesítse Erdogant annak kommentjeivel. Scott Morrison, ausztrál kormányfő pedig ugyancsak kilátásba helyezte, hogy delegációt repít Ankarába. Egyelőre Canberrában rendelték be a török nagykövetet, akinél azt követelték, hogy a török állami televízió törölje Erdogan kijelentsét archívumból.

Az Izrael legjobb bartjának csak nehezen nevezhető török államfő, akinek zsidóellenes megnyilvánulásairól legutóbb a Neokohn is beszámolt azt is megfogalmazta Washington Postban közölt írásában, hogy

„elengedhetetlen leszögeznünk, hogy az olyan eltorzult ideológiák, amilyen például az antiszemitizmus, emberiség elleni bűncselekményekhez vezetnek”.

Netanjahu: Izraelben senki sem másodosztályú állampolgár

Törökországgal vívott éles Twitter-háborúban védte meg az izraeli demokráciát a zsidó állam miniszterelnöke.