Hunyadi János neve is rajta volt az új-zélandi tömeggyilkos fegyverén

Magyarországon is járt az új-zélandi gyilkos. Fegyvereire olyan történelmi alakok nevét is ráírta, akik az Oszmán Birodalom ellen harcoltak.

Az ausztrál férfi a merénylethez használt gépfegyvereire olyan szerb és magyar történelmi alakok nevét is felírta fehér festékkel, akik az Oszmán Birodalom muzulmán törökjei ellen harcoltak. Milos Obilic neve mellett Hunyadi János és Szilágyi Miháy erdélyi vajda, Hunyadi nagybátyja neve is szerepel az egyik fegyveren.

A másik fegyverére rasszista tömeggyilkosok neveit is felírta az ausztrál férfi. Ilyen például Alexandre Bissonnette, aki tavaly januárban a kanadai Quebec-ben támadt egy mecsetre, ezzel 6 embert megölt és 19-et megsebesített.

A bolgár hatóságok közlése szerint a férfi tavaly novemberben turistaként járt Bulgáriában, de az eddigi információk szerint Romániában és Magyarországon is megfordult.

Reccep Tayyip Erdogan török államfő is bejelentette, hogy vizsgálódnak az ügyben, mert Tarrant 2016-ban kétszer is járt Törökországban.

A horvát belügyminisztérium is közölte, hogy az elkövető Horvátországban is megfordult, 2016 év végén, 2017 elején. A Hina horvát hírügynökség szerint Szerbiában és Bosznia-Hercegovinában is járt az ausztrál tömeggyilkos.

Vérengzés két mecsetben Új-Zélandon

Harminc embert a Maszdzsid al-Núr mecsetnél, tízet pedig a peremkerületi Linwood mecsetben öltek meg, húsz ember súlyosan megsebesült.

Ahogy arról korábban beszámoltunk, a magát bevándorlásellenesnek és rasszistának nevező férfi 49 embert ölt meg és csaknem ugyanennyit megsebesített két új-zélandi mecsetben. A christchurch-i körzeti bíróságon tömeggyilkosság miatt vádat emeltek ellene.