Iránban tíz év börtönre ítéltek egy amerikai állampolgárt

Iránban tíz év börtönbüntetésre ítéltek egy amerikai állampolgárt az ország legfőbb vezetőjének állítólagos megsértése miatt – közölte a férfi ügyvédje.

Az ítéletről az iráni hivatalos források nem adtak hírt egyelőre. Mark Zaid ügyvéd az amerikai külügyminisztériumtól kapott információt Michael White megbüntetéséről, a tárca pedig a svájci kormánytól tudta meg, amely az amerikai érdekeket képviseli Teheránban.

Az iráni látogatáson lévő White tavalyi letartóztatásáról egy emigráns szervezet adott először hírt, amely egy kiszabadult fogolytól azt tudta meg, hogy 2018 októberében, egy Meshed városában lévő börtönben találkozott vele.

White korábban az amerikai haditengerészetnél szolgált szakácsként, de egy évtizede leszerelt. Iránban egy barátnőjét látogatta meg. Tavaly július 27-ére volt repülőjegye a hazatéréshez, de a gépre már nem szállt fel.

Ő az első amerikai állampolgár, akit Donald Trump elnöksége alatt bebörtönöztek Iránban. A közép-keleti országban jelenleg három másik amerikai raboskodik 10-27 év közötti szabadságvesztéssel sújtva.

White ügyvédje attól tart, hogy Irán a külfölddel folytatott tárgyalásai során őt is eszközként használja fel, akárcsak más, az iszlám köztársaságban fogva tartott a nyugati, illetve a Nyugatról érkezett kettős állampolgárokat. Az amerikai külügyminisztérium és Irán ENSZ-képviselete egyelőre nem erősítette meg az ítéletről szóló hírt.