USA-Észak-Korea: Pompeo tovább tárgyalna

Az Egyesült Államok a tárgyalások folytatására számít Észak-Koreával – jelentette ki amerikai külügyminiszter.

Mike Pompeo mindenképpen a diplomáciai tárgyalások folytatására számít, még azt követően is, hogy észak-koreai tisztségviselők pénteken kora reggel azt közölték, Kim Dzsong Un észak-koreai vezető fontolgatja rakéta- és nukleáris programjának újraindítását – ezt pénteki sajtótájékoztatóján fejtette ki az amerikai diplomácia vezetője.

A vietnami fővárosban februárban tartott csúcstalálkozóra is utalva Pompeo leszögezte: Kim Dzsong Un „Hanoiban és több más alkalommal is közvetlenül beszélt az elnökkel (Donald Trumppal), és kötelezettséget vállalt arra, hogy nem indítja újra a nukleáris kísérleteket, és nem indítja újra a rakétakísérleteket sem”. A külügyminiszter hangsúlyozta: „Kim elnök a szavát adta erre, és mindenképpen arra számítunk, hogy állja a szavát.

Pénteken kora reggel Coj Szon Hi észak-koreai külügyminiszter-helyettes, aki részt vett a hanoi csúcstalálkozón is, külföldi diplomaták és sajtótudósítók előtt azt fejtegette: a csúcstalálkozón az Egyesült Államok „nagyszerű lehetőséget szalasztott el”, amikor az amerikai elnöknek nem sikerült megállapodásra jutnia az észak-koreai vezetővel. Ezért Phenjan fel akarja függeszteni az atomprogramjáról szóló tárgyalásokat – fogalmazott az észak-koreai miniszterhelyettes.