Hamasz: semmi közünk a rakétatámadáshoz, de megbüntetjük a felelősöket

Csütörtökön két rakétát lőttek ki a Közép-Izraelben található Gus Dan régió fölé, a térségben, többek között Tel Avivban is megszólaltak a szirénák –írja az Israel National News.

A Hamasz nyilatkozata szerint a rakétatámadás Izrael központi részén az arab frakciók beleegyezése nélkül zajlott. A palesztin terrorszervezet „belügyminisztériuma” csütörtök este fogadkozott, hogy lépéseket fog tenni a rakétákat kilövők ellen.

„A rakétatámadások a palesztin frakciók beleegyezése nélkül történtek. A Gázai övezet biztonsági erői  fellépnek a nemzeti konszenzust megsértők ellen.”

— nyilatkozta a „minisztérium”.

A Hamasz, és az Iszlám Dzsihád terrorcsoportok hivatalos nyilatkozatot tettek, mely szerint a szervezeteiknek semmi köze a támadáshoz. A Hamasz katonai szárnya hozzátette, hogy a rakétákat a Hamasz vezetői és az egyiptomi küldöttség közötti találkozó alatt lőtték ki Tel-Avivra.

Az egyiptomi küldöttség Izrael kérésére elhagyta a Gázai övezetet, de továbbra is intenzív tárgyalásokat folytat a felekkel annak érdekében, hogy megpróbálja megakadályozni a további eszkalációt.

A The Time of Israel írása szerint az IDF úgy véli, hogy a Hamasz talán tévedésből, „véletlen” küldött rakétákat a tel avivi térségbe.

A miniszterelnöki és védelmi miniszteri pozíciót is betöltő Benjamin Netanjahu a támadást követően találkozót hívott össze a tel-avivi Kiryaban, hogy megoldást találjanak a rendkívüli helyzetre. A tárgyaláson Aviv Kochavi vezérkari főnök a nemzetbiztonsági tanács elnöke és a Sin Bet vezetői is részt vettek.

Csütörtök este Gázából két rakétát lőttek az Izrael központjában található városra. Válaszul az izraeli védelmi erők több mint 100 Hamasz célpontot bombáztak le Gázában.

Rakéták robbantak Tel Aviv fölött

A Fajr-5 rakétákat a Palesztin Iszlám Dzsihád nevű terrorszervezet lőtte ki Gázából.

Hajnalban légicsapást mért Izrael a Gázai övezetben a Tel-Avivra kilőtt rakétákra válaszul

Az izraeli vadászgépek, támadó helikopterek és drónok mintegy 100 Hamászhoz tartozó terror célpontot támadtak az övezet különböző részein.