Rakéták robbantak Tel Aviv fölött

Csütörtök este hosszú idő óta először megszólaltak a légvédelmi szirénák Tel Aviv nagyvárosi területén, Gus Dan régióban – jelentette lapunk tudósítója, Nagy Gabriella.

Az Izraeli Védelmi Erők (IDF) előzetes vizsgálata szerint két, Gázából Izrael felé indított lövedék aktiválta a szirénákat.

Frissítés 22:44

Naftali Bennett oktatási miniszter, az Új Jobb párt vezetője azt nyilatkozta, nem számít melyik terrorszervezet lőtte ki a rakétákat, a Hamászt terheli a felelősség és “itt az ideje, hogy egyszer s mindenkorra legyőzzük a Hamászt.”

Frissítés 22:30

Beni Gánc ex-vezérkari főnök, a Kék-Fehér párt vezetője szerint “jelentős és kemény válaszra” van szükség, máskülönben lehetetlenné válik Izrael elrettentő erejének megújítása.

Frissítés 22:02

Egyelőre nem tudni ki a felelős a rakétákért, mind a Hamász mind az Irán támogatását élvező Palesztin Iszlám Dzsihád tagadta, hogy köze lenne a támadáshoz. Az izraeli média az Iszlám Dzsihádra gyanakszik, mert a két Tel Avivra kilőtt Fajr-rakéta az ő arzenáljuk része.

Frissítés 21:52

A hadsereg nyilatkozata szerint rakéta elfogására nem került sor, így egyelőre nem világos, hogy a Vaskupola egyáltalán kilőtt-e elfogó rakétát.

Frissítés 21:05

A helyi média szerint az egyik rakétát szétlőtte a Vaskupola, a másik nyílt területen csapódott be.

Egy 10 éves fiú enyhe sérüléseket szenvedett miközben az óvóhelyre futott. Több személy sokkot kapott, közölte a mentőszolgálat.

A tel-avivi önkormányzat az események fényében megnyitotta az óvóhelyeket.

Gázai média riportok szerint az övezet terrorszervezetei elrendelték a stratégiai helyszínek kiürítését, felkészülve az izraeli megtorlótámadásra.

Frissités 20:50

Benjamin Netanjahu miniszterelnök és védelmi miniszter útban van a hadsereg tel-avivi központja felé, hogy helyzet értékelés tartson a vezérkarral.

A The Jerusalem Post jelentése szerint két hangos robbanást lehetett hallani a nagyvárosban. Tel Avivban a 2014-es gázai összecsapás óta először szólaltak meg a légvédelmi szirénák.

Hírek szerint a Fajr-5 rakétákat a Palesztin Iszlám Dzsihád nevű terrorszervezet lőtte ki Gázából.

Israel Breaking on Twitter: „BREAKING VIDEO: First footage showing Iron Dome intercept long range rocket fired from Gaza into Tel-Aviv tonight. pic.twitter.com/zNvJsKnZZS / Twitter”

BREAKING VIDEO: First footage showing Iron Dome intercept long range rocket fired from Gaza into Tel-Aviv tonight. pic.twitter.com/zNvJsKnZZS

Korábban a Gázai övezet biztonsági erői feloszlattak egy Hamász-ellenes tüntetést. A pár tucat résztvevő a folyamatosan romló életkörülmények, a villamos-energia hiány és a magas munkanélküliség ellen tüntetett.

A legutóbbi izraeli-gázai összecsapás során a terrorszervezet mintegy 500 rakétát lőttek ki a zsidó államra.

November 11-én egy félresiklott izraeli katonai művelet Gázában tűzharchoz vezetett. A fegyveres összecsapásban egy izraeli tiszt, M. alezredes valamint 7 gázai terrorista meghalt.

A tűzharcot követően több hullámban megszólaltak a légvédelmi szirénák az ország déli részén, a 17 Izraelre kilőtt rakétából hármat elfogott a Vaskupola légvédelmi rendszer.

Másnap viszont már példátlan mennyiségű lövedéket indítottak gázai terrorszervezetek Izrael felé, egy újabb háború felé sodorva a régiót.

Az Izraeli Védelmi Erők adatai szerint több mint 460 rakétát és aknavető gránátot lőttek ki Gázából Dél-Izraelre 25 óra leforgása alatt.

A Vaskupola elfogott több mint száz lövedéket. A maradék többsége nyílt területen landolt, de még így is tucatjával csapódtak be lakóházakba és épületekbe is, melynek következtében egy személy meghalt, több tucatnyian megsérültek és jelentős anyagi károk keletkeztek.

A hadsereg a rakétatámadásokra válaszul mintegy 160 Hamászhoz és Iszlám Dzsihádhoz tartozó terrorista célpontot bombázott le a Gázai övezetben, köztük 4 olyan létesítményt, amit a hadsereg kulcsfontosságú stratégiai eszközként írt le.

A biztonsági kabinet november 13-án beleegyezett egy nem hivatalos tűzszünetbe a Hamásszal. Avigdor Liberman másnap bejelentette távozását a védelmi minisztérium éléről.