Az Európai Néppárt frakcióvezetője a Mazsihisz elnökével tárgyalt

Az Európai Néppárt Budapesten tartózkodó frakcióvezetője, Manfred Weber megbeszélést kezdeményezett Heisler Andrással, a Magyarországi Zsidó Hitközségek Szövetsége (Mazsihisz) elnökével. A legnagyobb hazai zsidó egyház vezetője tájékoztatta a politikust a Mazsihisz és a magyar kormány kapcsolatáról, s különböző, a zsidó közösséget érintő kérdésekről — olvasható a Mazsihisz honlapján.

Manfred Webert a Dohány utcai zsinagóga előtt Frölich Róbert főrabbi fogadta, akinek a kalauzolásával a politikus megtekintette belülről is a létesítményt. Ezután a frakcióvezető Heisler András, a Mazsihisz elnöke és Radnóti Zoltán főrabbi társaságában az Emanuel-emlékfánál tette tiszteletét, s helyezett el köveket az emlékműnél. Weber itt röviden válaszolt a sajtó kérdéseire, majd – a frakcióvezető kezdeményezésére –megbeszélést folytatott Heisler Andrással.

Manfred Weber (b) és Heisler András (j) / Fotó: mazsihisz.hu

A Mazsihisz elnöke a szövetség és a magyar kormány közötti, kiterjedt kapcsolatokról adott tájékoztatást. Elhangzott, hogy más egyházakhoz hasonlóan

a Mazsihisz is széles körben részesül állami támogatásban, a magyar kormány – a zsidó vallásból fakadó – speciális előírásokat tiszteletben tartja, biztonsági kérdésekben együttműködik a szervezettel, a zsidó közösség fizikai értelemben nem érzi magát fenyegetve. A magyar kormány és Izrael állama közötti jó kapcsolat fontos a magyarországi zsidóság számára.

A tárgyaláson Heisler András nem hallgatta el azokat az emlékezetpolitikai kérdéseket, hatalomgyakorlási technikákat és a közbeszéd radikalizálódásának jeleit sem, amelyek a zsidó közösség számára konfliktusokat okoznak, de

hangsúlyozta, hogy az Orbán-kormány tiszteli a zsidóság vallási és kulturális hagyományait, a fennálló viták nem az antiszemitizmusra vezethetők vissza.

A Magyarországi Zsidó Hitközségek Szövetsége számára minden olyan európai pártcsalád fontos, amely tiszteletben tartja a kontinens zsidó hagyományait, a zsidó közösség vallási értékeit és érdekeit.

Az EPP jó kapcsolatokat ápol Izrael állammal, fellép az emberi jogok, az emberi méltóság mellett, az antiszemita jelenségekkel szemben. A Mazsihisz arra kérte az Európai Néppártot, hogy a Fidesz megítélésében a fentieket figyelembe véve mérlegeljen.

A találkozó után Weber a sajtó kérdéseire válaszolt, az újságírók természetesen a nap legfontosabb belpolitikai hírével, az Orbán Viktor miniszterelnökkel folytatott megbeszéléséről faggatták. A frakcióvezető diplomatikusan kitért a konkrét válaszok elől, s a legtöbb kérdésre azt felelte: meg kell várni a március 20-i döntést azzal kapcsolatban, hogy mi lesz a Fidesz további sorsa a néppártban.

Amint korábban beszámoltunk róla, Manfred Weber ma Orbán Viktorral találkozott, ellátogatott a CEU-ra, és a Mazsihisz székházában Ronald Lauderrel, a Zsidó Világkongresszus elnökével is folytatott tárgyalásokat.

Lauderrel és a Mazsihisszel is tárgyalt Weber

Az Európai Néppárt parlamenti frakcióvezetője Orbán Viktorral találkozott, majd a CEU-ra és a Síp utcába is ellátogatott.