Lauderrel és a Mazsihisszel is tárgyalt Weber

Kedd reggel Manfred Weber, az Európai Néppárt parlamenti frakcióvezetője Magyarországra érkezett, hogy személyesen tárgyaljon Orbán Viktorral a Fidesz és a pártcsaládja között kialakult politikai konfliktusról. Az utazás során előbb a CEU-ra, majd a Síp utcába is ellátogatott.

Weber első útja demonstratív módon rögtön a CEU-ra vezetett, ahol az egyetem rektorával tárgyalt és helyi diákokkal is elbeszélgetett.

Az EPP frakcióvezetője feltehetően arról tájékoztatta az egyetemet, hogy Bajorország pénzügyi segítséget akar nyújtani a CEU-nak, melyet hétfőn szellőztetett meg az Augsburger Allgemeine nevű bajor lap.

A CEU közleményében azt írja: Weber azért érkezett Ignatieffhez, hogy megbeszélje, hogyan biztosítható a CEU amerikai akkreditációjú intézményként való működése Magyarországon. A CEU támogatja a kezdeményezést, és várja a Manfred Weber és Orbán Viktor közötti találkozó eredményét. Az egyetem Budapesten tartása egyébként egyike annak a három követelésnek, melyet a néppárti vezető a miniszterelnök felé megfogalmazott.

A  bajor politikus ezután, délben találkozott Orbán Viktorral egy Karmelita kolostorban, majd délután ellátogatott a Mazsihisz Síp utcai székházába is, ahol a Heisler Andrással és a zsidó szervezet vezetőivel folytatott megbeszélést. A Síp utcai találkozón a Zsidó Világkongresszus elnöke, Ronald Lauder is részt vett.

MAZSIHISZ-Magyarországi Zsidó Hitközségek Szövetsége/Facebook

Az egyeztetés megkezdése előtt Weber a zsinagóga kertjében tartott rövid sajtótájékoztatót. Az eseményen az Európai Néppárt parlamenti frakcióvezetője elmondta, hogy „konstruktív légkörben” tárgyalt Orbánnal, de „nem mindegyik problémát” oldották meg. Leszögezte, a Néppárt alapvető értékei nem lehetnek vita tárgyai – ilyen érték például a tudományos kutatás szabadsága, ezért követelte három pontja közül egyikben a CEU budapesti működésének biztosítását. Emellett a Brüsszel- és EU-ellenes kampányt beszüntetését és a Junckert ábrázoló plakátokat eltávolítását is a Fidesszel való néppárti kapcsolat helyreállításának feltételéül szabta, valamint ragaszkodik ahhoz, hogy a magyar kormánypárt garantálja, a jövőben sem indít unióellenes kampányokat.

Végül az EPP vezetése örülne, ha Orbán bocsánatot kérne a pártcsaládtól és Jean-Claude Junckertől a lejárató kampány kapcsán.

A sajtótájékoztatót követően nem adódott lehetőség újságírói kérdésekre, mivel Weber azonnal elvonult a Mazsihisszel, illetve Lauderrel tárgyalni.