Az Egyesült Államok visszahívja valamennyi diplomatáját Venezuelából

A döntést Mike Pompeo, az amerikai diplomácia irányítója jelentette be. Mint Twitter-üzenetében írta: „a döntés tükrözi a helyzet romlását Venezuelában”.

Az Egyesült Államok még a héten vissza fogja hívni valamennyi diplomatáját Venezuelából — jelentette be hétfőn este Twitteren Mike Pompeo amerikai külügyminiszter.

Mindennaposakká váltak a rendszerellenes tüntetések

Az amerikai diplomácia irányítója a venezuelai válság mélyülésére hivatkozva tette meg bejelentését. Mint írta: „a döntés tükrözi a helyzet romlását Venezuelában”. Hozzátette, hogy ugyanakkor a caracasi amerikai nagykövetség diplomáciai jelenléte immár „kényelmetlenség” volt az Egyesült Államok számára.

Venezuelában keddre mind az ellenzék, mind a Maduro-kormány tüntetésre szólította fel híveit. Az önmagát az ország ideiglenes elnökévé kikiáltó Juan Guaidó vezette parlament szükségállapotot hirdetett — bár ehhez nincs jogköre — a több napja tartó áramszünet miatt, Nicolás Maduro elnök pedig hétfőn este televíziós beszédben sürgette társadalmi szervezetek „aktív ellenállását”.

Maduro szerint a négy napja tartó áramkimaradás amerikai kibernetikai támadásnak tulajdonítható. Beszédében azt állította, hogy az áramkimaradás szándékos stratégia a venezuelaiak elkeserítésére és a segélyszállítmányok bejuttatásának megkönnyítésére, hogy aztán majd így igazoljanak egy amerikai katonai intervenciót.

Sötétség Venezuelában – az imperialistákat vádolják

Venezuela elnöke az amerikai imperializmust okolta az országos áramszünetért.

Az elnök — részletek közlése nélkül — bejelentette azt is, hogy két embert letartóztattak, mert „rajtakapták” őket, hogy „merényletet készítettek elő” villamosipari berendezések ellen.