Sötétség Venezuelában – az imperialistákat vádolják

Venezuela elnöke az amerikai imperializmust okolta az országos áramszünetért. Továbbra is kaotikus állapotok a latin-amerikai országban. 

Az Egyesült Államokat okolta a csaknem egész Venezuelára kiterjedő többórás áramszünetért csütörtökön Nicolás Maduro, az ország elnöke.

„Meghiúsítottuk az amerikai imperializmus vezette áramháborút. Senki és semmi nem győzheti le Bolívar és Chávez népét! Hazafiak, egyesüljetek!”

— szólított fel a venezuelai államfő, a dél-amerikai függetlenségi mozgalom vezetőjére, Simon Bolívarra, illetve elődjére, Hugo Chávez néhai venezuelai elnökre utalva Twitteren.

A kormány több tagja szintén szabotázst emlegetett, köztük Motta Dominguez energiaügyi miniszter, aki azt mondta, hogy a világ legnagyobb vízerőművei közé tartozó, tavaly óta katonákkal őriztetett Guri-gátat érte támadás.

Nicolás Maduro Fotó: Wikipedia/Eneas de Troya

„A venezuelai embereket sújtó áramszünet és pusztítás oka nem az Egyesült Államok. Az áramkimaradások és az éhínség Maduro rezsimjének hozzá nem értését jelzik”

— hangsúlyozta ezzel szemben Mike Pompeo amerikai külügyminiszter a közösségi médiában.

A magát Venezuela ideiglenes elnökének nevező, ellenzéki Juan Guaidó azt mondta, hogy az áramkimaradás a hatalmat bitorlók hatástalanságának bizonyítéka. Országa megújulását és a zsarnokság felszámolását sürgetve hozzátette: Venezuela 23 államából mindössze egyben nem állt le az áramszolgáltatás. Caracasban hat órán át tartott az áramszünet.

„Rossz gombra kattinthattam az Apple-ről letöltött elektronikus támadás alkalmazáson. Én vagyok a hibás. A venezuelaiak bocsánatáért esedezem”

— élcelődött Marco Rubio republikánus szenátor, akit Maduro kormánya vádolta meg a szabotázsért, mert a latinajkú képviselő korábban előre megjósolta az áramszünetet.

A világ legnagyobb ismert olajtartalékaival rendelkező Venezuelát gazdasági és belpolitikai válság sújtja, amely miatt milliók kényszerültek az ország elhagyására. Az országban hatalmas infláció és általános áruhiány van.

Közben az ENSZ emberi jogi főbiztossága pénteken bejelentette, hogy öt szakértőből álló missziót küld Venezuelába, hogy előkészítsék Michelle Bachelet főbiztos látogatását. A chilei főbiztost a caracasi kormány hívta meg tavaly novemberben.

A technikai előkészítő misszió tagjai jogsértések áldozataival is találkoznak majd március 11-22. között esedékes látogatásuk során.

A misszió feladata az lesz, hogy biztosítsa: a főbiztos akadály nélkül beszélhessen emberekkel és kereshessen fel helyszíneket a venezuelai emberi jogi helyzet minél pontosabb feltérképezése érdekében.

Az ötfős csapat kormányzati tisztségviselőkkel, parlamenti képviselőkkel, a civil társadalom tagjaival és a jogsértések áldozataival is találkozik majd Caracasban és több más városban – írta közleményében a főbiztosság.