Hiába Netanjahu botrányai, a Likud esélyes a kormányzásra

A konzervatív kormánypárt támogatottsága lassan, de biztosan nő az izraeli választók között — írja az Algemeiner.

A Jediot Aharonot izraeli újság közölt vasárnap egy új felmérést, mely szerint Benjamin Netanjahu izraeli miniszterelnök pártja, a Likud egyre közelebb került a Beni Ganc és Jair Lapid által vezetett centrista Kék-fehér párt eredményeihez.

A felmérés szerint még mindig a Kék-fehér jutna az összes párt közül a legtöbb képviselői helyhez a Knesszetben, ám Netanjahunak jobb esélyei lennének kormányt alakítani a jobboldali és vallásos pártokkal együtt.

A Kék-fehér vezeti jelenleg a felméréseket 33 képviselői hellyel, míg a Likudnak 29 helyet jósolnak.

Mint lapunk is megírta, ugyanez a szám nemrég még 31 volt a Kék-fehér javára, és 28 a Likud részére.

A kevesebb néha több: akár a vesztes is alakíthat kormányt Izraelben

Kormányt alakíthatna a Likud, de a baloldali összefogással az ellenzékre többen szavaznának — derül ki a legfrissebb kutatásból.

A legfrissebb adatok alapján a baloldali Munkapárt 10 helyzet nyerne. Az ortodox pártok, vagyis a Jahadut Hatora és a Sasz 7 és 6 helyzet nyernének, míg az arab pártok — a Közös Lista és az ellentmondásos Balad — 7 és 4 helyet.

A felmérés szerint Netanjahu pártja lenne képes megszervezni egy jobboldali koalíciót, amely a 120 fős Knesszetben legalább 61 helyet birtokolna.

A nemzeti-vallásos Jobboldali Pártok Szövetsége 6 helyet nyerne, a szélsőbaloldali Merec pedig ötöt. Az Új Jobboldal szintúgy öt helyet nyerne. A Jiszrael Bejtenu és a Kulanu egyaránt négy helyre számíthat.

A képet bonyolítja a jobboldali Zehut és a centrista Geser pártok esete, akik a felmérés szerint a bejutási küszöb alatt teljesítenének, és így elvesztegetnék a jobboldali vagy centrista szavazatokat.

A felmérés azért is érdekes, mert — mint arról beszámoltunk — az izraeli legfőbb ügyész február végén, 40 nappal a választások előtt jelentette be: tájékoztatta Netanjahu jogi képviselőit, hogy korrupciós ügyei miatt vádat készül emelni a miniszterelnök ellen. Az eljárás során Netanjahu lehetőséget kap arra, hogy elmondja a saját verzióját, és ezzel akár meg is változtathatja a legfőbb ügyész álláspontját. Ha ez nem sikerül, Mandelblit hivatalosan vádat fog emelni ellene.

A miniszterelnök határozottan cáfolta a vádakat, és többször is „boszorkányüldözésnek” nevezve a vádemelést.

Február második felében még magasan vezetett a közvélemény-kutatások szerint a Beni Ganc és Jaír Lapid pártjából egyesült új, Kék-fehér nevű centrista párt. Benjámin Netanjahu a párt zászlóbontását követő tévés beszédében élesen, személyesen támadta az új párt vezetőit. Baloldalinak bélyegezte őket, hangsúlyozta eddigi kudarcaikat, veszélyesnek nevezte esetleges megválasztásukat, és emlékeztetett kormányzásának sikereire.