A kevesebb néha több: akár a vesztes is alakíthat kormányt Izraelben

Kormányt alakíthatna a Likud, de a baloldali összefogással az ellenzékre többen szavaznának — derül ki a legfrissebb kutatásból.

A Dialogue Institute felmérése szerint ha ma lennének a választások, akkor

Netanjahu pártja 28, míg a „kék-fehér” szövetség 31 mandátumot szerezne az izraeli parlamentben.

A Knesszetbe jutásról éppen egy hónap múlva, április 9-én döntenek.

A közvélemény-kutatás szerint a baloldali Munkapárt 10, az Egységes Jobb és az arab párt egyenként 8-8 képviselővel kerülhetne be, 7-7 mandátumot kaphatna az Új Jobboldal nevű formáció és az askenáz haredi UTJ, míg a szefárd haredi Sász kénytelen lenne 5 jelölttel beérni. A pénzügyminiszter Mose Kalon Kulanu pártja éppúgy, mint a balos Merec, a Zehut és a másik arab párt, a Ra’am-Balad 4-4 mandátumra számíthatna.

A Geser és a Jiszráel Béjtenu pártok jelen állás szerint nem ütnék meg a parlamenti küszöböt.

Fotó: illusztráció/The Times of Israel

Közben a kampányok lövészárkai mellől jelentették: Liberman, a korábbi védelmi- és külügyminiszter, az izraeli politika „Torgyán Józsefje” gyengeséggel vádolta meg a kormányt azért, mert nem lép fel erőteljesebben a gázai övezetben tapasztalható agresszióval szemben. Legutóbb tegnap éjszaka lőttek onnan rakétát Izraelre.

„A Hamász és a Hezbollah két év múlva olyan helyzetbe hozhat bennünket, ami sokkal komplikáltabb és veszélyesebb annál, ami a jom kippuri háború előtti állapotokra volt érvényes”

— figyelmeztetett Liberman, akinek pártja jelenleg be sem jutna a Knesszetbe.

Ugyancsak a jobboldalról fogalmazott meg éles bírálatot Naftali Bennet, a Hajemin Hahadas párt elnöke, aki Jediot Aharonot számára adott interjújában beszélt arról, hogy nem akar olyan kormány tagja lenni, amelyik támogatja a palesztin államot, illetve arról, hogy megerősítené országa védelmi kapacitásait is.

Naftali Bennet: Újra győzedelmessé teszem az IDF-et!

Az oktatási miniszter azt is megígérte, hogy újra „halálos” lesz az izraeli hadsereg.