Strasbourgi holokauszt emlékmű: véletlen baleset volt

Egy motoros döntötte le véletlenül a múlt héten az emlékművet – közölték rendőrségi forrásra hivatkozva.

Hatalmas felháborodást keltett a strasbourgi eset a közelmúltban, mindenki egy újabb zsidóellenes és megfélemlítésre okot adó esetről számolt be. Azonban egy pénteki híradás szerint helyi rendőrségi források most azt látják bizonyítottnak, hogy nem antiszemita cselekmény történt, hanem egy motorbiciklista balesete okozta a felhajtást.

A köztéri kamerák felvételeinek elemzését is magába foglaló rendőrségi vizsgálat kiderítette: a 31 éves férfi azután rohant bele motorjával az emlékműbe, hogy barátaival elhagyott egy közeli éjszakai bárt. Eddig az esetnek semmilyen antiszemita jellege nem bizonyítható — állítja a rendőrség.

Mint arról mi is hírt adtunk: pont egy héttel ezelőtt a város holokauszt emlékművének több mázsás gránittömbjét döntötték le a helyéről ismeretlenek. A polgármester elítélte az esetet és arra emlékeztetett, megtesznek mindent annak érdekében, hogy felelősségre vonják a tettest, különösen azért, mert a hely egy speciális szimbólum Strasbourgban.

A nácik által elpusztított zsinagóga és közössége mellett a francia ellenállás mementójaként is tekintenek a megrongálódott emlékműre.

Akkor különösen felerősödtek a megrongálódott emlékmű hírére a tiltakozó és értetlenkedő hangok. Ennek egyik oka lehetett – ahogy arról mi is beszámoltunk -, hogy kevesebb mint egy hónapja mintegy száz sírt rongáltak meg a várostól nem messze lévő kisebb település zsidó temetőjében, éppen aznap, amikor vezető politikusok kezdeményezésére szerveztek országos felvonulásokat az agresszió és a rasszizmus elítélése érdekében.

Temetőgyalázás vezette fel az antiszemitizmus elleni tüntetést

Újabb zsidó temető meggyalázására ébredt Franciaország kedden, az országos antiszemitizmus-ellenes felvonulás napján.

Franciországban, a legnagyobb európai zsidó közösség hazájában tavaly 74%-kal nőtt az antiszemita attrocitások száma, statisztikák szerint minden harmadik ember komolyan elgondolkodott már azon, hogy máshova költözzön.