Temetőgyalázás vezette fel az antiszemitizmus elleni tüntetést

Újabb zsidó temető meggyalázására ébredt Franciaország kedden, az országos antiszemitizmus-ellenes felvonulás napján.

Mintegy 80 sírra festettek antiszemita jeleket dél Franciaországban egy zsidó temetőben — jelentették be a hatóságok kedden, alig pár órával azelőtt, hogy — vezető politikusok kezdeményezésére — országos tüntetéseket szervezve szeretnék felhívni a figyelmet az egyre durvuló rasszista és zsidó ellenes hangulatra Franciaországban.

„Egyik sokk a másik után. Nem tudom, meddig lehet ezt bírni… Belebetegszem az egészbe” — kommentálta a legfrissebb atrocitást az AFP hírügynökségnek Maurice Dahan, a legfőbb francia zsidó szervezet regionális vezetője. Kedden délután maga a francia elnök is felkereste a megszencségtelenített temetőt. Emmanuel Macron szolidartását kifejezve azt mondta a helyi zsidóság képviselőinek, hogy számára személyesen volt fontos, hogy megjelenjen.

Foto: MTI

Elzász térségében, a német határhoz közeli Quatzenheim falujának zsidó temetőjében elkövetett gyalázat előtt a hétvégén egyébként újabb döbbenetes eset történt Párizsban. A Jerusalem Post beszámolója szerint két tizenéves fegyverrel lőtt rá egy férfira péntek este egy zsinagógánál. A lábán megsérült férfira lövő fiatalokat elkapta a rendőrség szombaton, és hétfőn már bíróság elé is állították őket. Minderről a Le Parisien című lap is csak kedden számolt be.

Egy alig pár hete publikált kutatás szerint Európa legnagyobb zsidó közösségében nem alaptalan a döbbenet, tavaly ugyanis 74 %-kal nőtt a zsidók ellen elkövetett atrocitások száma.