Holokauszt emlékművet gyaláztak meg Strasbourgban

Szombatra virradó éjszaka ismét Dél-Franciaországban történt antiszemita jellegű attrocitás.

A város holokauszt emlékművének több mázsás gránittömbjét döntöttek le a helyéről ismeretlenek. A polgármester elítélte az esetet és arra emlékeztetett, hogy megtesznek mindent annak érdekében, hogy felelősségre vonják a tettest, különösen azért, mert a hely egy speciális szimbólum a városban.

A nácik által elpusztított zsinagóga és a közösség mellett a francia ellenállás mementójaként is tekintettek a most megrongált emlékműre.

Lapunk is beszámolt róla, hogy alig két hete több mint 100 sírt rongáltak meg a várostól nem messze lévő kisebb település zsidó temetőjében, éppen aznap, amikor vezető politikusok kezdeményezésére szerveztek országos felvonulásokat az agresszió és a rasszizmus elítélése érdekében.

Temetőgyalázás vezette fel az antiszemitizmus elleni tüntetést

Újabb zsidó temető meggyalázására ébredt Franciaország kedden, az országos antiszemitizmus-ellenes felvonulás napján.

Az esettel kapcsolatban több zsidó szervezet is éles hangon emlékeztette a francia politikusokat arra, hogy törvényekkel kell felkészülni az ilyen gaztettek megfékezésére, valamint az egyik izraeli hírportál egy helyi zsidó lakost idézve azt írja, hogy ismét egyre többen gondlkodnak a környéken azon, hogy elhagyják otthonaikat és más országba költözzenek.

Franciországban, a legnagyobb európai zsidóság hazájában tavaly 74%-kal nőtt az antiszemitizmussal kapcsolatos attrocitások száma, statisztikák szerint minden harmadik ember komolyan elgondolkodott már azon, hogy máshova költözzön.