Elfogadta a rasszista gyűlöletet elítélő határozatot az amerikai képviselőház

Elsöprő többséggel, 407:23 arányban fogadott el antiszemitizmust és gyűlöletet elítélő határozatot csütörtökön az amerikai képviselőház. 

„Mivel újonc képviselő, valószínűleg nem értette pontosan a saját szavainak súlyát. A határozat nem róla szól, hanem általában az antiszemitizmusról és a gyűlöletről”

— ezt Nancy Pelosi házelnök mondta a voksolás előtti sajtótájékoztatón utalva a Demokrata párt utóbbi időben többször is kereszttűzbe került képviselőjéről, Ilhan Omarról, a szomáliai gyökerű, muszlim képviselőnőről.

Omar számos alkalommal tett antiszemita és Izrael ellenes megjegyzéseket nyilvánosan és a Twitter csatornáján keresztül is. Ahogy arról a Neokohn is beszámolt  a tavaly őszi választásokon a kongresszus alsóházába beválasztott minnesotai képviselő komoly bírálatokat is kapott kommentjeiért.

Lemondásra szólította fel Ilhan Omart antiszemita kommentjei miatt Donald Trump

A frissen megválasztott minnesotai demokrata párti képviselőnő egyre nagyobb örvényt kavar maga körül Izrael-ellenes megnyilvánulásaival.

A múlt pénteken egy könyvbemutatón azt fejtegette: attól tart, hogy azokat a kijelentéseket, amelyeket ő és – egyébként szintén újonc – képviselőtársa fogalmaznak meg az amerikai és az Amerikai Izrael Közpolitikai Bizottság (AIPAC) nevű Izrael-barát lobbicsoportról, antiszemitának tartják, pusztán azért, mert mindketten muszlim vallásúak.

Bíráló szavait antiszemita toposzként értelmezték, mintha azt akarta volna mondani, hogy az amerikai zsidók lojálisabbak Izraelhez, mint az Egyesült Államokhoz. Felhozták ellene azt is, hogy februárban már egyszer bocsánatot kellett kérnie Twitter-bejegyzéseiért, amelyekben azt sugallta, hogy az AIPAC pénzzel befolyásolja az Egyesült Államok Izrael-barát politikáját.

Nancy Pelosi

A most elfogadott határozat egyesek szerint Omar kijelentéseire adott válaszként született, noha a hivatalos szövegezésben a nevét nem említik. A Demokrata Párt egyébként megosztott volt az ügyben, több politikusuk Omar védelmére kelt. Kamala Harris és Elizabeth Warren személyében pártját fogták elnökjelölt-aspiránsok is. Bernie Sanders, aki ugyancsak ringbe száll az elnökségért, közleményében azt hangsúlyozta: nem szabad egyenlőségjelet tenni az (izraeli) jobboldali Netanjahu-kormány jogos bírálata és az antiszemitizmus között.

A Demokrata párt új képviselői, és a régi Obama-hívek közötti kapcsolatot boncolgató összefoglalónkban olvashatták, hogy miként vélekednek egyes elemzők a mai baloldali és liberális politikia formációról.

Caroline Glick: radikális antiszemiták a demokrata pártban

A brit Munkáspárt sorsára fog jutni az amerikai baloldal – véli a neves újságíró és politikus.

Nem meglepő módon a republikánusok egyhangúlag elítélték Omar kijelentéseit, Liz Cheney képviselő – a volt alelnök, Dick Cheney lánya – Omar eltávolítását követelte a külügyi bizottságból. Donald Trump elnök Twitteren minősítette „szégyenteljesnek” a Demokrata Párt általa habozónak ítélt álláspontját.

A határozat szövege mindenfajta – zsidók, muszlimok, spanyolajkúak és más – kisebbségek elleni hátrányos megkülönböztetést elítél.