A fél világon tüntetnek az antiszemitizmus ellen a hétvégén – Budapesten flashmob lesz

A Cionista Világszervezet (WZO) vasárnapra a világ mintegy 60 helyszínén kíván tüntetéseket és felvonulásokat rendezni.

Eljött az idő, hogy fő prioritásként kezeljük az antiszemitizmus kérdését (…) nem fogunk tovább csöndben tűrni, és nem folytathatjuk az eddigi gyakorlatot

— fogalmazott a szervezet egyik vezetője egy izraeli lap beszámolója szerint. Yaakov Hagoel hozzátette: vasárnap Jeruzsálemben lesz a rendezvény központi eseménye, de ezzel párhuzamosan 60 helyszínen is terveznek felvonulással egybekötött demonstrációt.

A szervezet arra a jelenségre próbál válaszokat keresni, amely az utóbbi hónapokban egyre inkább borzolja a kedélyeket a világ zsidósága számára: a második világháború óta nem tapasztalt agresszív antiszemitizmus megjelenésére Európában. Mint arról mi is beszámoltunk, főleg Franciaországban, Németországban Angliában és a skandináv államokban romlott drasztikusan a helyzet.

Antiszemitizmus Angliában: folyamatos negatív rekordok

A CST egyetlen örvendetesnek mondható megállapitása szerint legalább az erőszakos cselekmények aránya csökkenőben: amig 2017-ben 149, addig tavaly 123 ilyen attrocitásról jelentettek.

Eddig és ne tovább! A közelmúlt eseményei nem pusztán figyelmeztetések, de egy ébresztő felhívás minden ember számára. A világ vezetőinek figyelmét sürgősen fel kell hívnunk erre annak érdekében, hogy a lehető leghatékonyabban lépjenek fel a fenyegetéssel szemben

— tette hozzá a Yaakov Hagoel, a szervezet antiszemitizmus elleni küzdelmének főfelelőse, aki emlékeztetett: ma már nem csak falfirkákkal, temetőgyalázással és gyűlöletbeszéddel, de fizikai erőszak formájában is megmutatkozik az antiszemitizmus.

A Cionista Világszervezet közlése szerint Magyarország is része a hétvégi nemzetközi rendezvénysorozatnak. A részletek miatt többször is kerestük telefonon a szervezet bécsi központját, de senkit nem tudtunk elérni. Péntek este kiderült: civilek flashmobot szerveznek vasárnap 14 órára a Parlament közelében található „Cipők a Duna parton” emlékműnél.

Korábban Gordon Gábornál, Magyarország legnagyobb, antiszemitizmus ellen is fellépő, zsidó tematikájú emlékfelvonulását rendező Élet Menete Alapítvány vezetőjénél érdeklődtünk, azonban ő is csak a Neokohntól értesült a vasárnapra hirdetett rendezvényről. (Mint azt megírtuk, az idei Élet Menetén április 14-én, ugyancsak a „Cipők a Duna parton” emlékmű előtt, Keleti Ágnes holokauszt-túlélő, a Nemzet Sportolója címmel kitüntetett ötszörös olimpiai bajnok magyar tornász fogja meggyújtani a Duna parton erre az alkalomra felépített óriás fáklyát.)

Fáklyásmenet lesz az idei az Élet menete

Keleti Ágnes óriás fáklyát gyújt a Jane Haining Rakparton található Holokauszt emlékműnél.

A WZO tavaly októberben Budapesten, a Mazsihisz dísztermében tartotta háromnapos konferenciájának nyitórendezvényét. A szervezetet Herzl Tivadar alapította 1897-ben. Eredeti célja a zsidó állam létrehozása volt, Izrael állam 1948-as megalakulása után a bevándorlást segítették elő. Manapság összefogják a világ cionista szervezeteit, a cionizmus mai küldetésének (Izrael állam erkölcsi és szellemi támogatása) legfőbb szereplője. Tagjai vallásos-, világi-, diák- és nőjogi szervezetek. A WZO törvényhozó szerve a Zsidó Világkongresszus — írja a Mazsihisz honlapja.