Rákkal kezelik Trump és Netanjahu legnagyobb szponzorát

A 85 éves kaszinómágnás Sheldon Adelson 100 millió dollárral támogatta a Republikánus Párt tavalyi időközi választási kampányát – írja a The Times of Israel. Donald Trump mellett Izraelt és Netanjahut is bőkezűen támogatja. A jeruzsálemi új amerikai nagykövetség finanszírozását is magára vállalta.

Az, hogy Adelson rossz egészségügyi állapotban van, a héten derült ki, amikor cégének egyik ügyvédje említést tett erről egy bírósági tárgyaláson.

Cége, a Las Vegas Sands Corp. megerősítette, hogy Adelson rákos beteg.

„Mr. Adelson továbbra is a non-Hodgkin limfómára kapott kezelés mellékhatásaival küzd. Ezek a mellékhatások megakadályozzák őt abban, hogy utazzon és a munkájával járó egyéb teendőket ellássa”

– mondta Ron Reese, a Las Vegas Sands szóvivője.

Fotó: Wikimedia Commons

A dollármilliárdos Adelson és felesége, Miriam, Donald Trump egyik legnagyobb támogatója. A 2016-os kampányra 30 millió dollárt adott, a 2018-as időközi választásra pedig 100 milliót.

Adelson Izraelnek és Benjamin Netanjahu miniszterelnöknek is nagy támogatója. A ciszjordániai Ariel településen például orvosi iskolát finanszírozott, valamint ő a kiadója az Israel Hayom című ingyenes napilapnak. (Ez az a lap, amelyet a vád szerint Netanjahu kész volt ellehetetleníteni, cserébe azért, hogy Arnon Mozes lapja, a Jediot Aharonot kedvezőbb színben tüntessse fel őt.)

Mint arról hírt adtunk, palesztin kezdeményezésre akár bíróság elé is állíthatják a 85 éves üzletembert állítólagos visszaélés, diszkrimináció, sőt, háborús bűnök miatt. A vád szerint Adelson és társai komoly összegekkel támogattak telepeseket olyan vitatott helyzetű izraeli területeken, amelyek bizonyos nemzetközi rendeletek értelmében palesztin lakosokat illettek volna meg.

Amikor Trump bejelentette, hogy Tel-Avivból Jeruzsálembe költöztetné az amerikai követséget, Adelson egyből magára vállalta annak költségeit.