Palesztinok perlik Trump fő szponzorát

Visszaélés, diszkrimináció, háborús bűnök — ismét bíróság elé citálják Sheldon Adelsont, a világ egyik leggazdagabb zsidóját. 

Egy másfél évvel ezelőtti ítéletet megfellebbezve a napokban egy washingtoni bíróság jogorvoslatot nyújtott 18 palesztinnak, akik összetett vádakkal mentek perre a kaszinómágnás Adelson és mintegy 30 Izrael-párti zsidó és amerikai üzletember ellen — adta hírül több külföldi sajtóorgánum is.

A vád — amelyet 2017 nyarán az illetékes bíróság nem tartott teljes mértékben megalapozottnak — szerint Adelson és társai komoly összegekkel támogattak telepeseket olyan vitatott helyzetű izraeli területeken, amelyek bizonyos nemzetközi rendeletek értelmében palesztin lakosokat illettek volna meg. A vád egy konspirációs elképzelésen alapult, amely szerint a gazdag zsidók direkt hátrányos helyzetbe akartak hozni nem zsidó lakosokat Kelet-Jeruzsálemben és egyéb Gázai övezet menti területeken.

Foto: Fortune Magazine

A most fellebbviteli bíróságon ítélkező bíró szerint jogilag terhelhető az az egyrészt olyan tekintélyes zsidó üzletemberekből, mint például a másik milliárdos, Larry Ellison, másrészt olyan magas presztízsű cégekből álló csoport, mint a Volvo, a Hewlett Packard vagy a Bank Leumi, amely a feltételezések szerint úgy fejlesztette a vitatott telepesek infrastruktúráját, hogy közben diszkriminatív módszereivel és mulasztásaival kimerítette az emberjogi bűnök fogalmát is — áll a hangzatos vádak között.

A határozat után az egyik oldal résztvevője sem kívánt nyilatkozni a sajtó munkatársainak, kommentjeik sem ismertek egyelőre. Azonban sejthető, hogy a nagy érdeklődésre való tekintettel hamarosan ismét hallunk Adelsonról és társairól. Amennyiben az új bírósági tárgyalás során vétkesnek bizonyulnak, akár 34 milliárd dolláros kártérítés fizetésére is kötelezhetik őket.

Sheldon Adelson a világ 15. leggazdagabb vállalkozója, és alighanem a legtehetősebb zsidó üzletember is. Régóta elkötelezett republikánus támogató. Donald Trumpnak nem csak üzlettársa volt a Las Vegas-i kaszinómágnás, de az amerikai elnök legbőkezűbb kampány donorja is. Adelson 2016-ban rekordot jelentő 25 millió dollárt adományozott a republikánus elnökjelöltnek.