Izraeli fegyverek dönthetik el a következő kasmíri háborút

A fokozódó kasmíri feszültség miatt fegyveres erőinek több száz milliós modernizálására készül Újdelhi, melyben kulcsszerephez juthat a haditechnika. 

Ahogy India és Pakisztán a terrorizmus és a vitatott kasmíri területek feletti légi összecsapások nyomán következő lépéseit fontolgatja, egy esetleges háborúban döntő szerephez juthatnak az izraeli fejlesztésű fegyverek.

Izrael az elmúlt években India kulcsfontosságú védelmi partnere lett, mivel Újdelhi hatalmas fegyveres erőinek modernizációjában meghatározó szerep jutott az izraeli technológiának.

Fotó: Defense Update

Az indiai-izraeli kereskedelem évek óta virágzik, közel 6 milliárd dolláros forgalmat generálva. A fő izraeli védelmi vállalatok (Israel Aerospace Industries, Rafael Advanced Defense Systems, Israel Military Industries, ElbitI) a 2000-es évek körül kezdték el meghódítani az indiai piacot, és a megrendelések csak egyre nőttek és nőttek.  2017-re India tette ki az izraeli fegyver export-piac 49%-át a Stockholm International Peace Research jelentése jelentése szerint.

A Benjamin Netanjahu izraeli miniszterelnök és Narendra Modi indiai miniszterelnök közötti diplomáciai látogatások fontos aspektusává léptek elő a védelmi kérdések.

Azonban nem minden ment simán a két ország közötti kereskedelem terén, India több ízben kihátrált már aláírt nagy értékű fegyverügyletekből, illetve számos tranzakciót befagyasztott az IAI (indiai légierő) és az izraeli Rafael védelmi vállalat között a 2006 és 2018 közötti időszakban, illetve az IMI vállalattal 2009-tő egészen 2014-ig.

Ahogy arról korábban már beszámoltunk, kiújult a konfliktus India és Pakisztán között, mikor február 14-én Kasmír indiai felügyelet alatt álló részén megölték egy félkatonai szervezet – az indiai rendőrség tartalékos erejének – 40 tagját, s erre válaszul légitámadást hajtott végre az indiai hadsereg pakisztáni katonai célpontok ellen.

Légicsapást hajtott végre India Pakisztán területén

A két ország között fokozódott a feszültség, miután Kasmír indiai felügyelet alatt álló részén megölték egy félkatonai szervezet 40 tagját.

Az indiai légierő február 26-ai légitámadása során Izrael által fejlesztett SPICE bombát használt, számolt be erről az indiai média. A Flight Global információi szerint a SPICE 1000 precíziós bombákat és az indiai Tejas harci gépekben használt SPICE 250-eket egyéb rakétákkal (Python 5, I-Derby ER), célzó eszközökkel (Litening 5) együtt egy nagyszabású beszerzési ügylet keretében vásárolta India a Rafael Advanced Systems izraeli vállalattól.

India földi hadereje számára is izraeli haditechnológián alapuló modernizációt képzelt el. 155mm-es fegyvereket, illetve radarokat, elektronikus hadi eszközöket és légvédelmi rendszert is bevásároltak, minden eshetőségre felkészülve.

Fejlesztési hullámából nem maradhatott ki haditengerészete sem, mely számára 2015-ben Barak-8-as védelmi rendszert vásárolt, mely radart,  irányítóközpontot, és rakétakilövőket is tartalmaz. Idén januárban további 93 millió dolláros befektetést (az előző évi 777 millió dolláros ügyleten felül) jelentett be India, tengeri középtávú föld-levegő rakétákkal izmosítja már meglevő légvédelmi arzenálját.

Az izraeli Elbit további szerződésbe lépett az Adani Defense and Aerospace indiai vállalattal, hogy katonai drónokat, a Hermes 900-at és a Hermes 450-et helybe gyártaná le Indiában.

Izrael emellett rendszeres résztvevője az indiai védelmi expóknak.

Mindez azt mutatja, Izrael aktív szerepet játszik az indiai katonai erők technológiai hiányosságaink betöltésében, illetve a meglevő fegyvereik modernizációjában. Újdelhi a jelek szerint nem sajnálja a pénzt arra, hogy egy esetleges elharapózó helyi konfliktusban versenyképes haderővel maximalizálja győzelmi esélyeit, a zsidó állam pedig a legjelentősebb védelmi partnerként nagy eséllyel sikerre is viheti céljaiban.