Izraelben továbbra is jobboldali koalíció az esélyesebb

A Maagar Mohot izraeli kutatóintézet legfrissebb adatai szerint a jobboldali-vallásos pártok 62, míg a baloldali és az arab pártok összefogás esetén 58 mandátumra számíthatnak az áprilisi választásokon. 

Beni Ganc és Jair Lapid centrista szövetségének 36, a jobboldali kormánypártnak, a Likudnak pedig 31 széket jósol a felmérés, azonban továbbra is a jobboldali blokk a legesélyesebb a többségi koalíció összehozására, mivel a baloldali és az arab pártok közös nevezőre jutása nem túl valószínű.

Ganc Izrael Ereje pártjának és Lapid Jes Atid (Van Jövő) pártjának közös formációja, a Kék-Fehér lesz váratóan a legnagyobb párt a Knesszetben, de egy jobboldali-vallásos összefogás nyomán a jelenleg is kormányon levő Likud megőrizheti pozícióját.

A Naftali Bennett vezette közelmúltban alakult Új Jobboldal 9 mandátumra számíthat, mellyel a harmadik legnagyobb pártként kerülhet a parlamentbe.

A negyedik helyen a Munkáspárt, illetve a közelmúltban nemzetközi felháborodást keltő összefogás, az erősen nacionalista-kahanista Zsidó Otthon-Nemzeti Unió-Otzma Jehudit következik 8-8 mandátummal.

A Netanjahu által tető alá hozott koalícióval távolról sincsenek kibékülve az amerikai zsidó szervezetek. Az AJC és az AIPAC vállalhatatlannak tartja az Otzma Jehudit ideológiai beállítottságát.

Izraeli szélsőjobb: Netanjahura dühösek az amerikai zsidó szervezetek

Lapértesülés szerint a miniszterelnök hozta tető alá az összefogást azzal, hogy két miniszteri pozíciót is felajánlott az egyeztetések során.

A két ultra-ortodox, haredi párt az Egyesült Tóra Judaizmus és a Sasz, illetve a szélsőbaloldali Merec 7 széket foglalna el a Knesszetben, ha ma tartanák a választásokat.

A jobboldali Avigdon Lieberman féle Jiszrael Bejtenu, a Móse Kahlon vezette centrista Kulánu, a centrista Geser a libertariánus cionista Zehut és a Balad-Egyesült Arab Lista várhatóan nem ugorja meg a parlamenti küszöböt.

Az izraeli választási viharokkal kapcsolatban Mike Pompeo amerikai külügyminiszter kijelentette, az Egyesült Államok nem avatkozik vele a demokratikus választási folyamatokba.

Amerika Izrael belügyének tekinti a kahanisták felbukkanását a választási kampányban

Az amerikai külügyminiszter az AIPAC által sérelmezett Ocma Jehudi és a HaBajit HaJehudi izraeli pártok esetleges egyesülése kapcsán nyilatkozott.