Izraeli szélsőjobb: Netanjahura dühösek az amerikai zsidó szervezetek

Nem nézik jó szemmel a radikális jobboldali izraeli pártok összefogását, melynek elősegítésében oroszlánszerepet vállalt a miniszterelnök.

Heves tiltakozásukat fejezték ki az amerikai zsidóság érdekeit képviselő legfontosabb szervezetek, mint az AIPAC és az AJC vezetői, miután a Zsidó Otthon és az Otzma Jehudit nevű pártok szoros együttműködéséről tettek bejelentést Izraelben. Az amerikai diaszpóra képviselői szerint aggodalomra ad okot, hogy olyan politikai csoportok erősödését segíti elő Benjamin Netanjahu saját pozíciójának javítása érdekében, melyek ideológiája szélsőjobboldalinak minősíthető.

Az Otzma Jehudit előretörésétől tartó hangok szerint félő, hogy a párton keresztül hamarosan megerősödhetnek azok a nézetek, melyek az 1990-ben meggyilkolt Meir Kahane betiltott pártjának rasszista tagjait jellemezték. Mindez nem alaptalan – tekintettel arra, hogy korábban Michael Ben-Ari, a Otzma Jehudit jelenlegi vezetője egyenesen rabbijának és tanítójának nevezte a jobboldali szélsőséges szervezet alapítóját, az amerikai születésű Kahane-t.

A Zsidó Otthon jobboldali párt vezetői, Rafi Perec és Bezalel Szmotrics szerdán döntöttek arról, hogy készek közösen indulni április 9-én az Otzma Jehudittal, amivel egyben a Likud esélyei is javulnak.

Az összefogás visszhangja

A beharangozót követően az Amerikai Zsidó Bizottság (American Jewish CommitteeAJC) úgy fogalmazott, hogy szerintük az Otzma Jehudit nézetei „kifogásolhatóak”, valamint „szembemennek azokkal az alapértékekkel, amik Izrael Államának megalapításakor szerepet játszottak”.

A legbefolyásosabb amerikai zsidó lobbiszervezet, az American Israel Public Affairs Committee (AIPAC) szintén aggodalmát fejezte ki a szélsőjobboldalinak tartott erők egyesülése kapcsán. Az AJC Twitter-bejegyzését megosztva azt írták, egyetértenek a benne foglaltakkal.

„Az AIPAC régóta követi azt az elvet, miszerint nem vállal közösséget rasszista és kifogásolható pártokkal” – szerepelt a szervezet pénteki tweetjében.

AIPAC on Twitter: „We agree with AJC. AIPAC has a longstanding policy not to meet with members of this racist and reprehensible party. https://t.co/WBkCScx4U3 / Twitter”

We agree with AJC. AIPAC has a longstanding policy not to meet with members of this racist and reprehensible party. https://t.co/WBkCScx4U3

A két párt végső döntését megelőzően Benjamin Netanjahu több órán át tárgyalt az izraeli csoportok vezetőivel. A The Times of Israel értesülései szerint az izraeli elnök két miniszteri pozíciót is felajánlott az egyeztetések során, és ígéretet tett rá, hogy egy esetleges győzelem esetén az oktatási és lakásügyekért felelős posztokat átadja politikai partnerei számára.

(Kép forrása: The Times of Israel)