Amerika Izrael belügyének tekinti a kahanisták felbukkanását a választási kampányban

Az amerikai külügyminiszter az AIPAC által sérelmezett Ocma Jehudi és a HaBajit HaJehudi izraeli pártok esetleges egyesülése kapcsán nyilatkozott.  

Ahogy korábban már beszámoltunk róla, Netanjahu az irányú törekvéseit, hogy az erősen nacionalista, sokak által szélsőségesnek tartott pártok, az Otzma Jehudit (Zsidó Erő) és a HaBajit HaJehudi (Zsidó Otthon) pártok összefogását elérje, széles körben heves ellenérzelmeket váltott ki mind az izraeli ellenzékben, mind amerikai zsidó szervezetek berkein belül.

Az Otzma Jehudit fő problematikáját az jelenti, hogy tagjai között felbukkannak az amerikai születésű Meir Kahane rabbi követői, kinek volt pártját, a Kahot betiltotta Izrael rasszista nézetei miatt, majd később terrorcsoporttá is nyilvánította.

Semmiképpen sem fogunk…beleavatkozni egy demokratikus választásba. A választási kampányok kemények tudnak lenni. Az izraeliekre hagyjuk, hogy megvitassák az ügyet,” – nyilatkozta a kérdés kapcsán Pompeo a CNN-nek.

A külügyminiszter hozzátette, biztos abban, hogyha elmúlnak a választások, az Egyesült Államok továbbra is erős, fontos, és rendkívül mély baráti kapcsolatot fog ápolni Izraellel, ami mind az amerikai, mind az izraeli fél érdeke.

Az izraeli miniszterelnök azért kezdeményezte a két jobboldali párt egyesülését, mert azok külön-küllön képtelenek lettek volna az április 9-ei előrehozott választásokon megugrani az izraeli parlamentbe, a Knesszetbe kerüléshez szükséges 3.25%-os küszöböt, és így jobboldali szavazatok mentek volna kárba, illetve egy jobboldali kormánykoalíció felállításához is kell a támogatásuk.

Az összefogást erős bírálattal illették befolyásos amerikai zsidó szervezetek, az American Jewish Committee és az AIPAC is, akik elfogadhatatlannak tartják az Otzma Jehudit szélsőséges tagjait illetve ideológiájukat.

Az erősen nacionalista Otzma Jehudit párt annak a Kah pártnak szellemi örökségét viszi tovább, ami a Knesszetben erőszakra való uszítás miatt be lett tiltva.

Vezetője Meir Kahane 1968-ban megalapította a Zsidó Védelmi Ligát (Jewish Defense League) az Egyesült Államokban. 1971-ben társalapítója volt a Kah izraeli szélsőjobboldali pártnak. Ugyanabban az évben New Yorkban robbanószerek készítésével vádolták meg, és öt év felfüggesztett börtönbüntetésre ítélték. A Kah pártot parlamentbe kerülése után 4 évvel betiltották rasszizmusa és demokráciaellenes elvei miatt.

Élete végéig a vitatott területek teljes annektálását és a Júdea és Somron (Ciszjordánia) területein élő arabok kiutasítását promotálta. Víziójuk szerint Izrael szuverén határainak a Földközi-tengertől a Jordán folyóig kell húzódniuk, és „Izrael ellenségeit” más arab országokba kell telepíteni.

Kahanevel 1990-ben végül egy arab merénylő végzett Manhattanben.