Irán miatt nincs közeledés az egyiptomi csúcson

Nem közeledett az Arab Liga és az EU országainak az álláspontja Iránnal kapcsolatban.

Arab országok továbbra is bizonytalanok Iránnal kapcsolatban – nyilatkozta a spanyol külügyminiszter az Arab Liga és az Európai Unió hétfői egyiptomi csúcstalálkozójának helyszínén. Josep Borell szerint azért nem közeledett a felek álláspontja, mert az iszlám köztársaságot a Perzsa-öböl több országa továbbra is fenyegetésnek tartja.

Hozzátette: az Európai Unió továbbra sem ért egyet azzal, hogy Washington egyoldalúan felmondta a 2015-ben aláírt iráni atomalkut és az iráni atomprogram korlátozását szolgáló nemzetközi szerződés fenntartása pedig hosszútávon biztonsági kérdés. A külügyminiszter a palesztin-izraeli békefolyamattal kapcsolatban leszögezte, a nyilatkozat aláírói továbbra is a kétállami megoldást támogatják.

Szíriával kapcsolatban azt mondta, hogy a polgárháború véget ért, a menekültek hazatérésével kell foglalkozni, és ezzel együtt enyhíteni kell a szíriai menekültek százezreit befogadó szomszédos országok, Jordánia és Libanon terhein is.

Az Európai Unió és az Arab Liga első csúcstalálkozójának a témája a biztonság, a migráció és a gazdasági fejlődés volt. A kétnapos tanácskozáson huszonnégy uniós állam-, illetve kormányfő vett részt, köztük Orbán Viktor miniszterelnök is.

Mint arról beszámoltunk, a házigazda Egyiptom elnöke éles hangon szólalt fel országát bíráló európai nézetek ellen. A csúcson a német kancellár igyekezett emberi jogi tanácsokkal ellátni arab kollégáit. Ugyancsak írtunk Orbán Viktor felszólalásáról is, amelyeben a a magyar miniszterelnök a migráció változásairól számolt be a hallgatóságának.