Durván megnőtt az iráni hekkertámadások száma az amerikai cégek és kormányszervek ellen

Az atomalku felmondása óta folyamatosan fokozódik a kiberharc.

Kínai hekkerekkel együttműködve nagyobb méretű támadásba lendültek Iránból az amerikai kormányszervek és vállalatok számítástechnikai rendszerei ellen, miután Donald Trump elnök felmondta a perzsa állammal kötött atomalkut – erről számolt be hétfői írásában a The New York Times.

Egy, az amerikai Nemzetbiztonsági Tanulmányok Intézete által kiadott jelentés szerint az iráni kampány az Egyesült Államok ellen nem csupán a vélt vagy valós amerikai lépésekre reagál, hanem egy újabb lépést jelent az síita rezsim hosszú távú céljának megvalósítása felé, amely nem más, mint az Egyesült Államok döntéshozó mechanizmusainak a destabilizálása.

Az iráni hekkerek támadása ugyan nem újszerű, ám az atomalku 2015-ös megkötése óta a támadások számában jelentős csökkenés mutatkozott, és a nukleáris egyezmény felmondását követően megnövekedett kampány felkészületlenül érte az amerikai belügyminisztériumot – írja a Jerusalem Post.

Benjamin Read, a FireEye nevű biztonságtechnikai cég szakértőjének értesülései szerint az iráni hekkerek egész email fiókokat vettek az irányításuk alá, valamint rendőrségi, hírszerzési szervezeteket és külügyi szerveket vettek célba. Ami klasszikus állami kémkedési kampányt jelez, „nem pedig bűnözői vagy haszonleső szándékra utal” – hangsúlyozta Read.

Egy korábban kémelhárítással foglalkozó szakember nyilatkozata szerint számítani lehetett rá, hogy az egyezmény felmondását követően megnő a hekkerek támadásainak száma. „Ha az irániaknak azt mondod, hogy kilépsz az alkuból, és mindent megteszel annak érdekében, hogy aláásd a kormányukat, akkor semmi meglepő nincs benne, ha támadást intéznek a kormányzati hálózatok ellen” – fogalmazott az izraeli lapnak nyilatkozó szakember.

Donald Trump amerikai elnök tavaly májusban mondta fel a perzsa állammal megkötött alkut, és szankciókat hirdetett Teherán ellen. Múlt hét csütörtökön pedig Mike Pence amerikai alelnök a Közel-Keletről szóló varsói nemzetközi konferencián arra kérte hazája európai partnereit, hogy kövessék az Egyesült Államok példáját.