Irán a Forradalmi Gárda elleni merénylet támogatásával vádolja Izraelt

A perzsa vezetés szerint az eset mögött Szaúd-Arábia és az Egyesült Arab Emírségek áll, és az Egyesült Államok mellett Izrael utasítására cselekedtek.

Irán több országot is vádol a Forradalmi Gárda tagjai elleni szerdai merényletet elkövető szunnita dzsihadista csoport támogatásával. Az öngyilkos támadásban az elitalakulat 27 tagja halt meg – írta az MTI.

A merénylet az ország délkeleti részén fekvő Szisztán-Beludzsisztán tartományban, a pakisztáni határ közelében történt. Elkövetőjeként a Dzsais al-Ádl (Igazság Hadserege) nevű szervezet jelentkezett. A Dzsais al-Ádl, amelyet Teherán terrorszervezetként tart nyilván, egy Szisztán-Beludzsisztánban 2010-ig véres lázadást folytató szélsőséges szunnita szervezet volt tagjaiból alakult.

A Forradalmi Gárda azt állította szerdán, hogy az amerikai titkosszolgálatok zsoldosai állnak a merénylet mögött.

Pénteken azonban Mohammed Ali Dzsafari tábornok, a gárda főparancsnoka a megölt gárdisták temetésén azt mondta, hogy a merénylet mögött Szaúd-Arábia és az Egyesült Arab Emírségek áll, és ezek az országok az Egyesült Államok és Izrael utasítására cselekedtek.

A Tasznim félhivatalos hírügynökség szombati tudósítása szerint a tábornok kijelentette, hogy Irán meg fogja bosszulni a merényletet. Megtorlást helyezett kilátásba már szerdán egy külügyi szóvivő is.

Az IRNA hírügynökség azonban úgy idézte szombaton a főparancsnokot, hogy szerinte a pakisztáni kormány nem tesz eleget kötelezettségének, a terroristák elleni hatékony fellépésnek. Felszólította Iszlámábádot, hogy csapjon le rájuk, különben Irán fenntartja magának a jogot, hogy felvegye a harcot a dzsihadistákkal a közös határ térségében.