Imaházak az új boldogságcentrumok?

A Neokohn munkatársa

A vallási aktivitással kevesebbet dohányzunk és többet mosolygunk – derült ki egy friss amerikai kutatásból.

A tekintélyes Pew Research Center szerint boldogabbak azok az emberek, akik vallásukat imaházakban gyakorolják. A kutatók több mint 20 országban vizsgálták azok szokásait, akik havonta legalább egyszer közösségben – zsinagógájukban, mecsetjeikben vagy templomaikban – fohászkodnak a Teremtőhöz.

Azok, akik valamilyen formában együtt élik meg hitüket nagyobb valószínűséggel fognak szavazni és csatlakozni önkéntes vagy egyéb közösségi szervezetekhez – olvasható a közelmúltban megjelent tanulmányban, amely azt is kimutatta, hogy a vallásilag aktívabb emberek bár nem lesznek egészségesebbek, de gyakrabban jellemző rájuk, hogy kevesebbet isznak és dohányoznak.

Az amerikai intézet 25 – többek között Taiwan, Ausztrália, Brazilia, Spanyolország vagy Kazakhsztán (Magyarország vagy Izrael ezúttal kimaradt) – országban elvégzett felmérése szerint az adatok nem egyértelműen utalnak arra, hogy maga a vallási szertartás is összefüggésben van az emberek boldogságával. Inkább azt sugallja, hogy az aktívan résztvevők között nagyobb számban adódnak olyanok, akiknek az élete lelkileg és fizikailag is boldogabb.

Az intézet egyik kutatási igazgatója a publikációval kapcsolatban megjegyezte: Amerikában a vallásilag aktívabb felnőttek egyharmada tarja magát nagyon boldognak, szemben a vallásilag egyáltalán nem elkötelezettekkel, akiknél ez a „boldogsági arány” egynegyednyi. Conrad Hackett arra is rámutatott, hogy mivel világszinten hanyatlik a vallásosság népszerűsége, ez arra is enged következtetni, hogy csökkenni fog a társadalmilag aktív emberek aránya is, sőt, kevesebb mosolygó emberre lehet majd számítani világszerte.