Az USA az EU-s külügy nélkül konferenciázik a Közel-Keletről Varsóban

A Neokohn munkatársa

Amerikai kezdeményezés lengyel díszletben, fontos távol maradókkal: Irán lehet fókuszban a ma kezdődő nemzetközi tanácskozáson.

Felettébb kockázatos előzetesen találgatni annak a ma induló kétnapos konferenciának az esélyeit, amely a Közel-Kelet biztonságát és békéjét hivatott fejleszteni. Az amerikaiak által Lengyelországban szervezett eseményre több mint 70 országba küldtek meghívót, igaz Oroszország, Irán és Libanon mellett a Palesztin Hatóság döntéshozói sem képviseltetik magukat.

„A varsói konferencia egy kísérlet arra, hogy túllépjen a szaudiak által előterjesztett Arab Béke Kezdeményezésen és elpusztítsa a Palesztin Nemzet tervét” – fogalmazott a Palesztin Felszabadítási Mozgalom főtitkára. Szaeb Erekat hozzátette: az amerikai jelentésekkel ellentétben semmiféle hivatalos meghívót sem kaptak az eseményre. A Palesztin Hatóság külügyminisztériuma egyszerűen csak „amerikai összeesküvésnek” titulálta a varsói rendezvényt.

A konferencia másik jelentős távol maradója Oroszország mellett az olasz Federica Mogherini, az Európai Unió külügyi- és biztonságpolitikai főképviselője lesz, aki egy korábban már lekötött útjára hivatkozva utasította vissza a meghívást. Nyilván nem elhallgatható tény, hogy az egész eseményt – az Európában sokat bírált – Donald Trump kormányának külügyesei szervezték. Mike Pence alelnök épp úgy jelen lesz Varsóban, mint a tárcavezető Mike Pompeo, aki több napos kontinentális látogatását éppen Budapesten kezdte hétfőn.

Jared Kushner. Fotó: Dominique A. Pineiro.

„Lengyelország számára a Közel-Kelet kérdése az egyik legfontosabb kül- és biztonságpolitikai kihívás.” – írta Twitter kommentjében a konferenciával kapcsolatban Mateusz Morawiecki, lengyel miniszterelnök, akinek kormánya az utóbbi hónapokban – talán némi amerikai nyomásra is – számos gesztust gyakorolt a zsidó állam felé. A kölcsönös diplomáciai erőfeszítéseknek is betudható, hogy hamarosan Izrael ad otthont a Lengyelországot kiemelt helyen soraiban tudó V4 konferenciának is. Lengyelország Izraelben szolgáló új nagykövetének terjedelmes interjújáról itt számoltunk be. 

A varsói csúcs főszervezői hangsúlyozták: ellentétben az arab világ néhány országából sugallt nézetekkel, nem Irán-ellenes tanácskozást rendeznek, pusztán azt szeretnék egyértelműsíteni, hogy továbbra sem engednek teret Irán régiót veszélyeztető destabilizációs kísérleteinek. A miniszteriális értekezéssorozat több témát fog felvetni: a terrorizmust, fundamentalizmust, szélsőségességet, hadianyagok és rakétalövedékek fejlesztését és növelését, valamint a tengerközi kereskedelmet és biztonságot – fogalmazták meg az amerikaiak, akik a legmagasabb szakértői gárdával lesznek jelen.

Trump veje és Közel-Kelet szakértője, Jared Kushner vezetésével tagja a delegációnak Jason Greenblatt, az elnök palesztin-izraeli békemegbízottja és Brian Hook, aki iráni különmegbízott. Utóbbiak legfőbb szövetségese Benjamin Netanjahu, aki a vasárnapi kabinetülés után újságíróknak beszélt a varsói terveiről: első napirendi pontunk Irán lesz. Meg kell akadályoznunk őket abban, hogy körbezárják Szíriát, hogy tovább terjesszék a régióban agresszivitásukat, de legfontosabb a nukleáris fegyverkezésük kontroll alatt tartása – fogalmazott a miniszterelnök. Egy biztos, Netanjahu nem bízza a véletlenre – már kedden délután elutazott a lengyel fővárosba.