Trump: kiemelt fontosságú a mesterséges intelligencia fejlesztése

Donald Trump rendeletet adott ki a mesterséges intelligencia kutatásáról és fejlesztéséről.

Az amerikai elnök arra utasította a szövetségi kormányzati hivatalokat és ügynökségeket, hogy – kiemelt fontosságúnak tekintve a mesterséges intelligencia (AI) fejlesztését – bocsássanak rendelkezésre nagyobb erőforrásokat és biztosítsanak több beruházást a kutatás-fejlesztéshez, tegyék lehetővé szélesebb körben a hozzáférést a szövetségi adatbázishoz és számítógép-kapacitásokhoz, kínálják a megfelelő képzési programokat, ösztöndíjakat, továbbá készítsék fel az embereket a mesterséges intelligencia új korszakára.

Donald Trump

Az Amerikai AI Kezdeményezés néven aláírt elnöki rendelet egyúttal szorgalmazza azt is, hogy a szövetségi hivatalok és ügynökségek, miközben nagyobb hozzáférést biztosítanak a kormányzati adatbázisokhoz és a számítógépes rendszerekhez, őrizzék meg ezek biztonságát, és bizalmas jellegét.

Arra is felhívja az érintetteket, hogy „védjék meg a polgári szabadságjogokat, a jogot a magánélethez és az amerikai értékrendet”. A dokumentum nem tartalmazza a finanszírozásra vonatkozó részleteket. A kormányzat álláspontja az, hogy a kongresszusnak kell előteremtenie a szükséges összeget.

A Fehér Ház szerint a mesterséges intelligencia fejlesztése kulcsfontosságú a jövő iparágainak megteremtéséhez, például önjáró autók és ipari robotok gyártásához, valamint egyes betegségek diagnosztizálására alkalmas algoritmusok megalkotásához.

AI

Az elnöki rendelet célja, hogy megőrizze az Egyesült Államok jelenleg meglévő előnyét a mesterséges intelligencia kutatásában és fejlesztésében. Számos elemző és a tudományos élet szereplői ugyanis arra hívják fel a figyelmet, hogy Amerika még mindig világelső az AI terén, de más országok is erőteljes beruházásokat tesznek, és egyre nagyobb tempóban zárkóznak fel. A legnagyobb fejlődés jelenleg Kínában látható.

Michael Kratsios, a Fehér Ház tudományos tanácsadója egy hétfőn publikált tanulmányában így fogalmazott:

Megfelelő vezetés mellett a mesterséges intelligencia megsokszorozza az emberek képességeit, mert megszabadítja őket az apró-cseprő munkáktól.

Az amerikai csúcstechnológiai iparágak irányítói és a tudományos élet szereplői már régóta sürgették Donald Trumpot, hogy alakítson ki országos AI-stratégiát. Ennek érdekében a Fehér Ház decemberben tartott egy tanácskozást, amelyre meghívta olyan nagy cégek vezetőit is, mint a Google, az Oracle, az IBM, a Microsoft vagy a Qualcomm. Az eseményen természetesen az amerikai elnök is részt vett.