Felrúgott atomalku: Tovább dúsulhat az iráni uránium

Irán kész a közeljövőben felgyorsítani uránium-dúsító tevékenységét, derült ki az Iráni Atomenergia Ügynökség szóvivőjének vasárnapi nyilatkozatából

A Nemzetközi Atomenergia Ügynökség (IAEA) múlt novemberi jelentése szerint Irán teljesen betölti a megállapodás ráeső részét, a vizsgált reaktorok pedig a határértékeken belül végzik tevékenységeiket. Ennek ellenére folyamatosan nyomoznak nem-bejelentett nukleáris anyagok illetve tevékenységek után az országban.
Behrouz Kamalvandi, az iráni atomenergia ügynökség vezetője szerint a jelenlegi tervekhez hozzátartozik 190000 új uránium centrifuga létesítése is, mely bőven meghaladja az atomalku megkötésekor nyugati országok által becsült 42000-es kapacitást.
Nem ez volt az első alkalom, hogy Irán drasztikus lépésekkel borzolta a kedélyeket. Korábban, 2018 júliusában, már Ali Khamenei ajatolla utalt arra, hogy az ország fokozni fogja dúsító tevékenységét az európai országokkal kötött megegyezés ellenében.
“Bizonyos európai kormányok elvárják Irán nemzetétől, hogy adja fel nukleáris törekvéseit, és emellett fogadja el a szankcióikat. Ez nem fogjuk tolerálni.”
Céljai elérésének érdekében, az atomalku tárgyalásokkal párhuzamosan, Irán a múlt évben új centrifuga-rotor gyárat épített fel, amivel az uránium dúsítás felgyorsításának feltételeit a tervezett 8 év helyett 10 hónap alatt sikerült biztosítaniuk, derül ki az iráni Fars News információiból.
A Financial Times információi szerint az atomalku 2015-ös változatában Irán fenntartotta magának a jogot, hogy az ország elleni szankciók visszatérése esetén két éven belül 190000-re emelik a centrifugák számát.
A korábban 8 évre tervezett dúsítási kapacitás-növelést az iráni rezsim saját bevallása szerint jelen körülmények között akár idén, vagy jövőre elérheti.

Januárban az Iráni Atomenergia Ügynökség vezetője kijelentette, akár 4 napon belül 20 százalékos urániumot tudnak dúsítani, ha a nagyhatalmakkal kötött megállapodás felbomlana.

Egy iráni televízió értesülései szerint további bejelentések várhatóak márciusban vagy áprilisban az atomprogram előrehaladásával, illetve az oxigén-18 izotóp előállításával kapcsolatban.
Kamalvandi kerülte a nukleáris fegyverek témáját, inkább igyekezett hangsúlyozni, az említett izotóp hatalmas szerepét az orvoslásban.
Az atomalku lejárta után Teherán, iráni források szerint, modernizálni fogja nukleáris létesítményeit. 2017 áprilisában alá is írt egy megegyezést Kínával a nehéz-víz reaktorának renoválását illetően.